Retriittipäivät: Vipassana, vapauttava ymmärrys 17.-18.2.2018, Kirkkonummi

Vipassana tarkoittaa syvää näkemistä tai vapauttavaa näkemisen tapaa. Meditaatiossa harjoittelemme näkemään ajatuksemme, tunteemme, havaintomme ja kaiken kokemuksemme uusista näkökulmasta, tavoilla jotka auttavat mieltä päästämään irti takertumisesta ja kärsimyksestä. Tämä irtipäästävä näkeminen mahdollistaa syvemmän vapautumisen ja myötätuntoisemman asennoitumisen itseämme ja muita kohtaan. 

Harjoituksessa syvennymme vedanaan, eli siihen kuinka suhtaudumme miellyttäviin, neutraaleihin tai epämiellyttäviin tuntemuksiin. Tämä harjoitustapa alkaa paljastaa meille kuinka mieli takertuu ja reagoi vaikutelmiin miellyttävästä ja epämiellyttävästä, ja myös syvemmällä tasolla kuinka kaikki vaikutelmat ovat ehdollisia ja mielessä rakentuneita. Nämä oivallukset vapauttavat mielen ja sydämen suhteessa kaikkeen kokemukseen. Päivissä käsitellään myös asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat harjoituksen syvenemistä ja kehittymistä – kuten lempeyttä, kärsivällisyyttä, ja leikkisää asennetta – sekä muutamia yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Retriittipäivät ovat mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta meditaatiosta.

Päivien ohjelmaan kuuluu ohjattuja meditaatioita, opetuspuhe, hiljaista harjoitusta, kävelymeditaatiota ja vapaaehtoisia yksilö- ja ryhmätapaamisia. On mahdollista osallistua vain toiseen tai molempiin päiviin. Retriittipäivät ovat kokonaisuudessaan suomenkielisiä. Eerikinkartanossa ei voi yöpyä.

Retriittipäivissä voi meditoida lattialla tai tuolilla. Jokaiselle osallistujalle on Nirodhan puolesta varattu alusta (zabuton) ja yksi meditaatiotyyny (zafu) tai tuoli. Jos tarvitset esimerkiksi lisätyynyjä, meditaatiopenkin tai viltin, tuothan ne mukanasi. Nirodha tarjoaa osallistujille teetä ja kahvia, mutta ota mukaasi omat lounaseväät.  Kartanolla on mahdollisuus lämmittää ruokaa mikrossa. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuheisiin.

Kurssiajat: 10:00-18:00 (ovet aukeavat klo 10:00, aloitamme klo 10:15)
Päivämäärät: lauantai 17. ja sunnuntai 18.2.2018
Sijainti: Eerikinkartano, Eerikinkartanontie 164, 02880 Kirkkonummi
Ilmoittautumiset:  Ilmoittaudu täällä lauantaihin, täällä sunnuntaihin
Kysymykset: penttila.j@gmail.com, 044-0887881
Hinta: Yhden päivän osallistumismaksu on 15€ ja kahden 30€. Sen voi maksaa Nirodhan pankkitilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 301802172. Osallistumismaksulla katetaan vain kurssin käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, retriittipäiviin voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla. Peruutustapauksissa emme pysty palauttamaan osallistumismaksua.

Ohjaajien palkkio katetaan osallistujien anteliaisuudella. Lahjoituksia ohjaajille voi jättää retriittipäivissä käteisellä tai maksukortilla, tai tilisiirrolla Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 520056. Lue lisää lahjoituksista.

Ohjaajista
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien.   Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen.  Juha on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.

Sampo on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja ohjannut Nirodhassa vuodesta 2008. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen. Sampo on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.