Kaksi retriittipäivää la 14.10. & su 15.10. Kirkkonummella

Mitä retriittipäivissä tapahtuu?

Lauantaille 4 paikkaa, sunnuntaille 5 paikkaa.

Retriittipäivät koostuvat istuma- ja kävelymeditaatiosta, ohjatuista meditaatioista ja opetuspuheesta. Päivien aikana on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista opastusta harjoitukseensa ryhmä- ja yksilötapaamisissa ohjaajien kanssa. Päivät vietetään hiljaisuudessa.

Lauantain teemana on rakastava ystävällisyys (metta). Suhtaudumme sekä itseemme että muihin usein tarpeettoman kylmästi, vihamielisesti ja jopa pahantahtoisesti. Hyväntahtoisuuden harjoittaminen meditatiivisesti pehmentää näitä kovettuneita asenteitamme. Se saa meidät kohtelemaan paitsi muita, myös erityisesti itseämme, hellyydellä ja lämmöllä. Alamme luonnostaan tuntea yhteyttä ihmisiin, luontoon ja kokemukseemme, erillisyyden ja etäisyyden vaikutelmien vaimetessa.

Sunnuntain teemana on mielen ja sydämen järkkymätön tasapaino (upekkha). Niin miellyttävät, epämiellyttävät kuin neutraalitkin kokemukset syöksevät harjaantumattoman mielen helposti reaktiivisuuteen, joka aiheuttaa suuren määrän tarpeetonta kärsimystä. Järkkymättömän tasapainoinen mieli taas on kuin vuori, joka seisoo järkähtämättä paikallaan maailman tuulten puhaltaessa, ulkoisten ja sisäisten olosuhteiden jatkuvasti muuttuessa. Millaiset meditaatioharjoitukset voivat auttaa meitä liikkumaan kohti tällaista tasapainoa?

On mahdollista osallistua jompaankumpaan tai molempiin päiviin.

Kenelle retriittipäivä sopii?

Retriittipäivä on oivallinen mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta retriittipäivistä. Osallistumista helpottaa, jos on harjoittanut istumameditaatiota jonkin verran. Kokemusta kävelymeditaatiosta ei tarvita.

Retriittipäivissä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Retriittipäivät ovat kokonaisuudessaan suomenkielisiä.

Kuka opettaa?

Retriittipäiviä opettavat Sampo Koistinen ja Anne Patrikainen, kaksi Nirodhan pääohjaajista.

Sampo on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja opettanut meditaatiota vuodesta 2008. Hän on Nirodha ry:n perustajajäsen ja on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen.

Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina.

Missä retriittipäivät pidetään? Miten sinne pääsee?

Retriittipäivät järjestetään Eerikinkartanossa Kirkkonummella n. 35 kilometriä Helsingin keskustasta. Paikan osoite on Eerikinkartanontie 164, 02880 Veikkola. Kartanolla ei voi yöpyä.

Lauantaina ohjelma alkaa klo 10:15 ja loppuu klo 17:30. Paikalle voi saapua klo 9:30 alkaen.

Sunnuntaina ohjelma alkaa klo 9:35 ja loppuu klo 17:20. Paikalle voi saapua klo 9:00 alkaen.

Helsingin suunnasta julkisilla kulkuneuvoilla tulijoille suosittelemme seuraavia yhteyksiä: lauantaina klo 9:00 Kampin linja-autoasemalta lähtevä bussi 280 Lamminpääntien pysäkille, josta kävely 1,8 km Eerikinkartanolle (linkki Reittioppaaseen). Paluumatkalle bussi 280 lähtee Lamminpääntien pysäkiltä klo 18:19 (linkki Reittioppaaseen). Sunnuntaina klo 8:20 Kampista lähtevä 280 (linkki Reittioppaaseen), paluu klo 18:19 lähtevällä bussilla (linkki Reittioppaaseen).

Järjestämme myös kyytikoordinaation yhteiskuljetuksia varten. Lähetämme ilmoittautuneille tähän liittyvän sähköpostin noin viikko ennen retriittipäiviä.

Mitä varusteita tarvitaan?

Retriittipäivissä voi meditoida lattialla tai tuolilla. Lattialla istumista varten jokaiselle osallistujalle on Nirodhan puolesta varattu alusta (zabuton) ja yksi meditaatiotyyny (zafu). Jos tarvitset esimerkiksi lisätyynyjä, meditaatiopenkin tai viltin, tuothan ne mukanasi. Tuothan mukanasi myös omat lounaseväät. Jos suunnittelet istuvasi lattialla, mukaan on hyvä ottaa rennot, kiristämättömät vaatteet.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Yhden retriittipäivän hinta on 12 euroa, jolla pyrimme kattamaan Eerikinkartanon vuokrakulut.

Ohjaajat eivät kuitenkaan saa työstään mitään palkkiota, joten retriittipäivien lopuksi on mahdollisuus jättää lahjoitus ohjaajille. On myös mahdollista lahjoittaa ohjaajille tilisiirrolla Nirodha ry:n tilille FI83 3636 3010 8888 24, viitenumerolla 401710148. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Retriittipäiviin voi ilmoittautua täyttämällä lomakkeen (lauantain lomake ja sunnuntain lomake) ja suorittamalla maksun. Maksun (12 euroa yhdestä päivästä ja 24 euroa kahdesta) voi tehdä tilille FI83 3636 3010 8888 24 viitenumerolla 301710141. Peruutustapauksissa emme pysty palauttamaan osallistumismaksua.

Jos et pystykään osallistumaan, peruutathan ilmoittautumisesi hyvissä ajoin, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonotuslistalaiselle. Peruutukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lopuksi

Jos sinulla on kysyttävää, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi tai soittaa jommallekummalle ohjaajalle (numerot alla).

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ystävällisin terveisin
Sampo Koistinen (044 051 3176)
Anne Patrikainen (040 533 9812)