Retriittipäivät: Vapauttava ymmärrys ja mielentyyneys, 24.-25.3.2018 Joensuu

Retriittipäivien aikana syvennytään samatha ja vipassana -meditaatioharjoituksiin, jotka ovat perinteisen buddhalaisen mielenharjoituksen kulmakiviä.

Lauantaina harjoitamme kehotietoisuus- ja hengityksentarkkailu -meditaatioharjoituksia, joilla kehitetään meditatiivista keskittyneisyyttä ja syvyyttä. Mielen rauhallista keskittyneisyyttä nimitetään buddhalaisessa perinteessä samadhiksiSamadhi on taito, jota voi kehittää ja oppia syventämään harjoittelun avulla. Retriittipäivillä käsitellään asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat samadhin syvenemistä ja kehittymistä, sekä muutamia yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Vipassana tarkoittaa syvää näkemistä tai vapauttavaa näkemisen tapaa. Meditaatiossa harjoittelemme näkemään ajatuksemme, tunteemme, havaintomme ja kaiken kokemuksemme uusista näkökulmasta, tavoilla jotka auttavat mieltä päästämään irti takertumisesta ja kärsimyksestä. Tämä irtipäästävä näkeminen mahdollistaa syvemmän vapautumisen ja myötätuntoisemman asennoitumisen itseämme ja muita kohtaan.

Päivät muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, mutta halutessaan on mahdollista osallistua myös vain toiseen päivistä.

Retriittipäivien yhteydessä on myös mahdollisuus päästä keskustelemaan meditaatioharjoitukseen tai dharmaan liittyvistä kysymyksistä kahden kesken ohjaajan kanssa. Tapaamiset soveltuvat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harjoittajille. Tapaamiseen voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä – kysymys voi olla esimerkiksi se, miten saisi itsensä istumaan alas kiireisen arjen keskellä. Tapaamiset toimivat dana- eli lahjoitusperiaatteella. Tapaamiset ovat luottamuksellisia. Tapaamisajankohtia voi kysellä sähköpostitse osoitteesta penttila.j@gmail.com.

Kurssiajat: kello 10.00 – 18.00
Päivämäärät: lauantai 24.3. ja sunnuntai 25.3.2018
Sijainti: Joensuun Steinerpäiväkoti Päivänsini, Pekkalankatu 7 B, 80260 Joensuu Ilmoittautumiset:  Retriittipäiville voit ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja maksamalla osallistumismaksun.
Hinta: Yhden päivän hinta on 10 euroa eli jos osallistut molempiin päiviin, hinta on 20 euroa. Tällä hinnalla pyrimme kattamaan paikan vuokran ja ohjaajan matkakulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, retriittipäiviin voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla. Maksun voi maksaa Nirodha ry:n tilille FI84 4108 0010 3769 97, viitenumero 301712097.

Ohjaaja ei saa työstään mitään palkkiota, joten hänelle on mahdollista jättää lahjoitus retriittipäivien päätteeksi tai tilisiirrolla Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97, viite 520014. Haluamme pyrkiä vaalimaan kurssilla anteliaisuuden periaatetta ja varmistaa että kurssit ovat avoimia kaikille. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Tiedustelut:  penttila.j@gmail.com, 044-0887881 ja ilmoittautumiseen liittyvissä asioissa tuulikki.hukka@gmail.com, 050 4329241.

Jos et pystykään osallistumaan, peruutathan ilmoittautumisesi hyvissä ajoin, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonotuslistalaiselle. Peruutukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen tuulikki.hukka@gmail.com. Peruutustapauksissa emme pysty palauttamaan osallistumismaksua.

Retriittipäivissä voi meditoida tuolilla tai lattialla. Jos suunnittelet istuvasi lattialla, ota mielellään mukaan oma alusta ja tyyny. Nirodhan puolesta on käytössä muutamia alustoja ja tyynyjä, mutta niitä ei riitä kaikille. Ota myös mukaan omat lounaseväät.

Ohjaajasta
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä Buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää, ohjaa meditaatioiltoja  ja kursseja, ja on aktiivisesti mukana kehittämässä meditaatioyhteisön toimintaa. Lue Juhan blogia.