Samadhin taidot – online-viikonloppuretriitti 15.9.-17.9.2023

Samadhi – meditatiivinen mielenykseys – on yksi monista arvokkaista meditatiivisista taidoista joita voimme kehittää elämässämme. Samadhi tarkoittaa mielen tyyneyttä jossa huomio lepää vakaasti jonkin kokemuksen parissa. Samadhi voi muodostaa harjoituksessa tärkeän ulkoisista asioista riippumattoman hyvinvoinnin voimavaran joka voi tukea meitä monissa elämän vaikeuksissa ja myrskyissä. Harjoituksen myötä huomiomme kehittyy hienovaraisemmaksi ja vakaammaksi, jolloin voimme alkaa oivaltaa asioita joita emme arkitietoisuudessa huomaisi.


Kurssilla harjoitamme kehotietoisuutta, tutkimme yrittämisen määrää ja mielihyvän kanssa työskentelyä, harjoitamme huomion vakautta ja vaalimme herkkyyttä koko keholle. Kurssilla käsitellään myös asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat samadhin syvenemistä ja kehittymistä – kuten lempeyttä, kärsivällisyyttä, ja leikkisää asennetta – sekä muutamia yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Retriittipäivät: Perjantai-Sunnuntai 15.9.-17.9.2023

Retriitin opetusten aikataulu:

Perjantai: Kello 17.30-19.00

Lauantai: 10.00-11.00, 13.30-14.30 ja 17.30 – 19.00

Sunnuntai: 10.00-11.00, 13.30-14.30 ja 17.30 – 19.00

Huom! Opetussessioiden lisäksi retriitin ohjelma sisältää hiljaisia meditaatioita, joihin kannustamme osallistujia osallistumaan. Retriitille on mahdollista osallistua, vaikka ei pääsisikään jokaiseen opetusessioon.

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua retriitille täyttämällä tämän ilmoittautumiskaavakkeen.

Hinta: 20 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla.

Lahjoitukset: Opettajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Molemmat opettajat saavat elantonsa pääasiallisesti lahjoituksista. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881, Sari Markkanen 0504140252

Ohjaajista:

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.


Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.