Sanghan kesäleiri 1.-4.7.2024

Tervetuloa viettämään aikaa sanghan kanssa meditaation, erilaisten läsnäoloa tukevien harjoitusten ja kesäisen oleilun parissa! (Sangha tarkoittaa buddhalaisten harjoittajien yhteisöä.) Leiri luodaan osin yhdessä, yhteisönä. Leiri on myös eri-ikäisten yhteisö; mukaan voi tulla lasten kanssakin. Taaperoikäistä isommille lapsille on tarjolla pari tuntia lastenhoitoa päivässä, ja osa ohjelmasta sopii kaikenikäisille. 

Mitä sanghan kesäleirillä tapahtuu?

Aikuisille ohjelmassa on muutama meditaatiohetki päivässä, jakamista, keskustelua ja läsnäolevan vuorovaikutuksen harjoituksia. Leirin ohjelma tehdään osin yhdessä. Osallistujat voivat ehdottaa jotain, mitä voisivat tarjota. Yllä mainitun lisäksi tämä voi olla myös esimerkiksi liikeharjoituksia, luonnossa olemista, taiteilua, musisointia, hierontaa, leikkejä tms. – vain aikuisille tai kaikenikäisille yhdessä. Päiviin mahtuu myös vapaata oleiluaikaa sekä iltaisin sauna.

Lapsille on pari tuntia päivässä tarjolla hoitoryhmä, jonka ohjelmassa on mm. pelejä, leikkejä, retkeilyä ja vapaampaa olemista. Tällöin vanhemmat saavat omaa aikaa osallistua muuhun ohjelmaan. Hoitoryhmään ovat tervetulleita eri-ikäiset lapset, sillä edellytyksellä että he osaavat itse hoitaa vessakäynnit ja pukemiset, sekä osaavat kuunnella ja noudattaa ohjeita ja toimia ryhmässä. Leirille voi toki tulla myös tätä pienempien lasten kanssa. Kannustamme osallistujia tarjoamaan toisilleen lastenhoitoapua, erityisesti pienten lasten vanhemmille sekä yksin lapsen kanssa tuleville niinä aikoina kun “virallista” lastenhoitoa ei ole tarjolla.

Leirin järjestelyistä ja ohjelman kokonaiskannattelusta päävastuussa on Anna Backholm, yksi Nirodhan ohjaajista. Anna on ollut monta vuotta mukana Nirodhan leirien järjestämisessä ja niiden ohjelmapuolessa. Anna on myös fokusointiohjaaja ja opiskelee mindfulness-pohjaista Core Process -psykoterapiaa. 

Pääosin ohjelma luodaan yhdessä ja esimerkiksi meditaatioita voivat ohjata ne osallistujat, jotka ohjaavat Nirodhassa muutenkin. Huomaathan, että leiriä ohjaamassa ei ole varsinaista opettajaa eikä ohjelmassa siten ole perusteellisempaa opastusta meditaatioharjoituksen pariin. (Saattaa kuitenkin olla, että leirin aikana on mahdollisuus keskustella omasta harjoituksesta yhden Nirodhan opettajan kanssa – tämä on vielä auki.)

Leirin käytännöt

Sanghan kesäleiri alkaa maanantaina 1.7. Paikalle voi saapua klo 11-13 välillä, lounasta on tarjolla klo 12:30 alkaen ja varsinainen ohjelma alkaa klo 14. Leiri loppuu torstaina 4.7. klo 14:30. Leiriin on hyvä osallistua kokonaisuudessaan alusta loppuun saakka. 

Leiripaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä, noin 100 km Helsingistä Turkuun päin. Osoite on Kalkkilantie 74, 25110 Kruusila. Lähin bussipysäkki sijaitsee n. 600 m kävelymatkan päässä Majatalolta.

Ystävyyden Majatalossa on tilaa maksimissaan 40–50 hengelle. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa, perheenjäsenet samassa huoneessa. Mainitsethan ilmoittautumiskaavakkeessa, jos sinulla on erityistarpeita majoituksen suhteen. Allergisille tiedoksi, että Ystävyyden Majatalossa asuu kissoja ja käy joskus koiriakin; voimme kyllä pyrkiä pitämään nämä poissa majoitushuoneista ja tiloista, joissa meillä on ohjelmaa. Majoittuminen on mahdollista myös omassa teltassa tai asuntoautossa.

Ystävyyden Majatalo tarjoaa meille päivittäin kolme kasvisruoka-ateriaa; ateriat ovat pääosin vegaanisia, mutta lisukkeina voi olla kananmunaa ja maitotuotteita. Tarjolla on myös pientä välipalaa, etenkin lapsia varten. Aterioilla on tarjolla kaksi vaihtoehtoa – pyydämme ilmoittamaan etukäteen kumman haluat valita:

  1. Gluteeniton vegaaninen ateria. Tässä ateriassa ei ole mahdollista ottaa huomioon muita allergioita ja ruokarajoitteita. (Huom! Keliakian vaatimaan huolellisuuteen ei keittiössä ole mahdollisuutta.)
  2. Pelkistetty ateria. Pelkistetty ateria koostuu riisistä/tattarista/kvinoasta, höyrytetyistä kasviksista sekä tofusta/kananmunasta. Pelkistettyä ateriaa ei mausteta, joten se sopii rajoittuneemmallekin ruokavaliolle. 

On myös mahdollista tuoda mukana omia eväitä ja jättää maksamatta ne ateriat, joita et syö (7€/ateria aikuiselta, 3,50€/ateria 7-15-vuotiaalta lapselta).

Sanghan kesäleiri on päihteetön tapahtuma, ja tupakointi on mahdollista vain sille rajatulla alueella.

Hinta ja ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua leirille täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja maksamalla varausmaksun (ks. alla). Samalla lomakkeella voit ilmoittaa mukana tulevat lapset; kunkin aikuisen on hyvä täyttää oma lomake. Ilmoittauduttuasi saat noin viikon sisällä vahvistuksen siitä, mahduitko mukaan, sekä ohjeet varausmaksun maksamiseen.

Leirin käytännön kulut kattava osallistumismaksu on aikuiselta 250€, 7-15-vuotiaalta 95€ ja 0-6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Lisäksi tulee saunamaksua 5€/kerta kaikenikäisiltä, sen mukaan kuinka monta kertaa on saunonut. Mikäli haluat vuokrata lakanat etkä tuoda niitä itse, lisähintaa tulee 5€ per lakanasetti.

Leirille on mahdollista osallistua hieman halvemmalla yöpyen omassa teltassa tai asuntoautossa (paikkoja näihin on rajoitetusti). Yhdestä telttakunnasta yöpymismaksu koko leirin ajalta on 60€, yhdestä asuntoautokunnasta 75€. Näiden lisäksi tulee loppuosa osallistumismaksusta, joka on aikuisten osalta 130€ ja 7-15-vuotiaiden lasten osalta 35€, sekä saunamaksut ja mahdolliset lakanamaksut.

Mikäli osallistumismaksun suuruus on sinulle kynnyskysymys, voit kysyä Ystävyyden Majatalolta mahdollisuutta alennukseen tai maksamiseen osissa (info@ystavyydenmajatalo.fi). 

Järjestämisen ja ohjelman kannattelun osalta leiri toteutetaan dana- eli anteliaisuuden periaatteella. Anna ei saa työstään mitään erillistä korvausta; leirin lopussa on mahdollista tukea hänen elantoaan lahjoituksin. Toimiminen tällä tavoin anteliaisuuden kautta, puolin ja toisin, on keskeistä Nirodhan toiminnassa ja Buddhan opetuksissa. Sillä, että tehdystä työstä ei pyydetä jotain kiinteää hintaa, halutaan myös mahdollistaa se, että mahdollisimman moni pystyisi osallistumaan taloudellisesta tilanteestaan riippumatta.

Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan  varausmaksuna 50€ aikuisilta ja 20€ 7-15-vuotiailta lapsilta. Saat maksuohjeet noin viikon sisällä ilmoittautumisestasi. Varausmaksua ei perumistilanteissa palauteta. Loput osallistumismaksusta (esim. aikuisen perusmaksun osalta 200€ sekä mahdolliset sauna- ja lakanamaksut) maksetaan leirin viimeisenä päivänä Ystävyyden Majatalolle joko pankkikortilla tai käteisellä.

Jos osallistumisesi leirille peruuntuu, pyydämme ilmoittamaan asiasta Annalle pikimmiten, jotta voimme antaa paikkasi jollekulle toiselle.

Pari viikkoa ennen leiriä lähetämme ilmoittautuneille kirjeen, jossa on tarkempaa tietoa mm. leirin alustavasta ohjelma-aikataulusta, siitä mitä pakata mukaan ja sopivista bussiyhteyksistä. Autamme myös koordinoimaan sitä, että autopaikkaa tarjoavat ja autottomat tulijat löytäisivät toisensa.

Lämpimästi tervetuloa! Yhteydenotot: Anna Backholm (anna.backholm@gmail.com, 040 5362 946)