Vipassana-meditaatioretriitti 6.-15.5.2016 Kruusilassa

Nirodhalla on ilo saada vieraakseen maailmanlaajuisesti tunnettu burmalainen opettaja Sayadaw U Tejaniya jo toista kertaa. Sayadaw’n opetustapa on suoraviivainen ja helposti lähestyttävä hänen syvällisen kokemuksensa ja eläväisen huumorinsa ansiosta.

Retriitillä opetettavat meditaatiotekniikat ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat theravada-buddhalaiseen perinteeseen, erityisesti hyväksyvää tietoista läsnäoloa käsittelevään Satipatthana-suttaan. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista. Retriitti sopii hyvin sekä vasta-alkajille että meditaatiota pitempään harrastaneille.

Sayadaw U Tejaniya syntyi vuonna 1962 ja alkoi harjoittaa meditaatiota sayadaw-u-tejaniyateini-ikäisenä meditaatiomestari Shwe Oo Min Sayadaw’n oppilaana. Hän ryhtyi munkiksi 1996 ja toimii meditaatio-opettajana Shwe Oo Min meditaatiokeskuksessa Yangonissa Myanmarissa (aiemmin Burma). Hän on kirjoittanut useita kirjoja ja opettaa retriittejä maailmanlaajuisesti.

Retriitillä toimii apuopettajana Alexis Santos. Hän on harjoittanut vipassana-meditaatiota Intiassa, Burmassa ja USAssa vuodesta 2001. Hän on ollut pitkään Sayadaw U Tejaniyan oppilaana, mukaanlukien usean vuoden jakson munkkina.

Opetus on englanninkielistä. Hiljaisuudessa vietettävät päivät koostuvat istuma- ja kävelymeditaatioharjoituksista pääasiassa ilman aikataulua, opetuspuheista, ryhmähaastatteluista sekä työjaksosta. Retriitin loppua kohden hiljaisuutta avataan tarjoamalla mahdollisuus harjoittaa tietoista keskustelua.

Retriitin hinta ja lahjoitusperiaate

Retriitin perushinta on 250 €. Retriitin perushinnalla katamme opettajien matkakulut Suomeen, retriittikeskuksen vuokran ja retriitin ruokakulut.

Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua retriitille taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja alennamme hintaa tarvittaessa. Jos tunnet, että retriitin perushinta on sinulle liian korkea, ota yhteyttä meihin retriitit@nirodha.fi ja kerro, kuinka paljon voisit maksaa. Jos taas olet hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja haluat tukea vähävaraisempia osallistujia, voit maksaa retriitistä perushintaa suuremman summan.

Opettajat ja järjestäjät eivät peri mitään korvausta vaan he lahjoittavat panoksensa, jotta mahdollisimman monet voisivat päästä osallisiksi opetuksesta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Tämä anteliaisuuden periaate on hyvin keskeinen Buddhan opetuksissa ja on mahdollistanut sen, että me voimme yhä harjoittaa meditaatiota 2500 vuotta Buddhan jälkeen. Retriittien opettajat elävät pitkälti retriiteille osallistuvien anteliaisuuden varassa. Pyydämmekin teitä ottamaan retriitille käteistä opettajille ja järjestäjille tarkoitettuja lahjoituksia varten.

Ilmoittautumiset ja peruutukset

Retriitiltä voi hakea paikkaa täyttämällä ilmoittautumiskaavakkeen. Vahvistamme ilmoittautumisesi tai jonotuslistapaikan kaavakkeen saatuamme.

Osallistumismaksu 250 € maksetaan Nirodhan tilille FI83 3636 3010 8888 24, viite 2016050 sen jälkeen kun olet saanut vahvistuksen paikasta.  Mikäli maksat tililtä, joka ei ole omalla nimelläsi, laitathan asiasta ilmoituksen osoitteeseen retriitit@nirodha.fi. Tarvittavat tiedot ovat osallistujan nimi, tilin omistajan nimi sekä maksupäivä.

Jos osallistumisesi retriitille peruuntuu, pyydämme ilmoittamaan asiasta meille pikimmiten, jotta voimme antaa paikkasi seuraavana jonossa olevalle. Peruutustapauksissa varausmaksua 30 € ei palauteta. Jos peruutus tapahtuu ennen 6.4., palautamme kuitenkin loppuosan osallistumismaksusta. Jos peruutus tapahtuu 6.4. jälkeen, palautamme loppuosan osallistumismaksusta vain siinä tapauksessa, että saamme tilalle toisen osallistujan.

Retriittiaika

Retriitti alkaa perjantaina 6.5. Retriittipaikalle voi saapua klo 17 alkaen, illallinen tarjoillaan kello 18 ja varsinainen ohjelma alkaa kello 19:30. Retriitti päättyy sunnuntaina 15.5. klo 15 mennessä. Retriitille tulee osallistua kokonaisuudessaan alusta loppuun saakka.

Retriittipaikka

Retriitti järjestetään Ystävyyden Majatalossa Kruusilassa Salon lähellä noin 100 km Helsingistä Turkuun päin. Retriittipaikan osoite on seuraava: Ystävyyden Majatalo, Kalkkilantie 74, 25110 Kruusila. Lähin bussien pikavuoropysäkki sijaitsee n. 9 kilometrin päässä Suomusjärvellä.

Lähetämme lisätietoja retriittipaikalle pääsemisestä noin viikkoa ennen retriitin alkua. Annamme tuolloin tarkempaa tietoa mm. suositeltavista bussiyhteyksistä ja ajoreitistä. Pyrimme myös koordinoimaan sitä, että autopaikkaa tarjoavat ja autottomat retriitille tulijat löytäisivät toisensa.

Leirikeskuksen tilat, ruokailu ja päiväohjelma

Ystävyyden Majatalossa on tilat 50 retriittiläiselle. Majoitus tapahtuu yleensä 2-5 hengen huoneissa. Huoneet jaetaan retriittiläisille saapumisjärjestyksessä. Mainitsethan ilmoittautumiskaavakkeessa, jos sinulla on erityistarpeita majoituksen suhteen. Allergisille tiedoksi, että Ystävyyden Majatalossa saattaa asua kissoja ja/tai koiria, joilla tosin ei ole pääsyä meditaatiosaliin tai majoitushuoneisiin.

Tarjoamme retriitin aikana kolme yksinkertaista kasvisateriaa päivässä: aamiaisen, lounaan ja kevyen päivällisen. Tauoilla on tarjolla teetä ja pikakahvia. Ilmoittautumiskaavakkeessa on kohta, johon voi merkitä ruoka-aineallergiansa.

Tyypillisen retriittipäivän ohjelmaan kuuluu istuma- ja kävelymeditaatiota sekä noin tunnin työjakso, jolloin esimerkiksi siivotaan yleisiä tiloja tai autetaan keittiössä kasvisten pilkkomisessa. Halutessaan retriitillä voi myös ulkoilla, joogata ja venytellä. Otathan mukaan oman joogamaton, jos sellaista tarvitset. Lisätietoa retriitin päiväohjelmasta löydät osoitteesta https://nirodha.fi/retriitit/#mita.

Päihteettömyys ja hiljaisuus

Retriitti on päihteetön tapahtuma ja tupakointi on mahdollista vain sille rajatulla alueella.

Pyrimme elämään yhdessä nk. jalossa hiljaisuudessa. Se tarkoittaa sitä, ettemme puhu toistemme kanssa tai kännyköihin emmekä myöskään lue tai kirjoita. Retriitin loppua kohden tarjotaan myös mahdollisuus harjoittaa tietoisesti läsnäolevaa puhumista ja kuuntelemista toisten retriittiläisten kanssa. Hätätapauksissa pyydämme läheisiä ottamaan yhteyttä Ville Pursiaiseen (040 592 5030).

Varustus

Ystävyyden Majatalon vuoteissa ei ole lakanoita, joten otathan mukaan lakanat/makuupussin sekä pyyhkeen muun henkilökohtaisen tavaran, lääkkeiden ym. lisäksi. Huomaathan, että järjestäjillä ei ole mahdollisuutta hankkia retriittiläisille puuttuvia tavaroita retriitin aikana.

Retriitillä voi meditoida lattialla tai tuolilla. Nirodha tarjoaa kaikille istuinalustan ja yhden istuintyynyn. Tuomme paikalle lisäksi parikymmentä meditaatiopenkkiä. Jos tarvitset lisää tyynyjä esim. tueksi käsille tai polvien alle, otathan omat ekstratyynyt mukaan.

Retriittipaikalle kannattaa ottaa mukaan sisäkengät. Meditaatiosali on eri rakennuksessa kuin osa majoitushuoneista, joten helposti jalkaan sujautettavat ulkokengät ovat myös varmasti hyödyksi. Jos pelkäät palelevasi meditaation aikana, kannattaa ottaa mukaan viltti.

Lopuksi

Kysymyksiä ja tiedusteluja voi lähettää osoitteeseen retriitit@nirodha.fi. Toivomme, että tästä tulee kaikille antoisa ja merkityksellinen retriitti!

Ystävällisin terveisin,
Tuulikki Hukka (050 432 9241)
Ilkka Urvas (050 454 3000)