Syventävä tyhjyyskurssi: Itseys, ei-itseys ja keskitie 7.5.-28.5.2018

”Että itse on olemassa, näin on opetettu,
samoin kuin myös ei-itseyttä
ovat Buddhat opettaneet, ja näiden lisäksi
doktriinia ei kummastakaan: itseydestä tai itsettömyydestä.”
-Nagarjuna, Mulamadhyamakakarika XVIII. 6.

Buddhalaisten tyhjyysopetusten ytimessä on ajatus anattasta, itsen tyhjyydestä. Minuutemme sanotaan olevan ehdollisesti rakentunut vaikutelma vailla omaa erillistä olemassaoloa. Mutta samaan aikaan arkinen kokemuksemme omasta olemassaolostamme tuntuu täysin kiistattomalta ja itsestäänselvältä – koko elämämme jäsentyy minuuden kokemuksen ympärille.

Voimme alkaa riisua kokemuksemme omistamisen ja itsen olemassaolon harhaa meditatiivisesti erinäisillä menetelmillä. Vähentämällä takertumista ilmiöihin ja harhaisiin käsityksiin ne tuovat harjoituksen myötä syvää vapautumista ja mahdollistavat myötätunnon kukoistamisen.

Tällä kurssilla tutkimme perusteellisesti anatta-meditaatiota, jossa näemme kokemuksen ei-itsenä, ei-omana. Sen lisäksi tutustumme Chandrakirtin 7-osaiseen analyyttiseen meditaatioon, jossa ensin teemme itsellemme selväksi erillisen itsen olemassaolon mahdottomuuden, ja sitten otamme tämän vakuuttuneisuuden työkaluksi meditaatioomme. Lisäksi käymme keskustelua ja tutkimme perinteisiä tekstejä.

Kokoonnumme toukokuussa neljänä maanantaina (7.-28.5.). Edellytämme osallistujilta jotain aiempaa kokemusta tyhjyysharjoituksista, esim. Nirodhan Tyhjyysharjoitusten perusteet tai Vapauttavat näkemisen tavat -kurssia, tai vastaavaa kokemusta ja ymmärrystä aiheesta.

Kurssille on mahdollista osallistua myös verkon välityksellä. Opetuskerrat lähetetään suorana verkkoon ja ohjaajien kanssa on mahdollista varata keskusteluaikoja puhelimitse tai Skypen välityksellä.

Kurssipäivät: 7.5., 14.5., 21.5., ja 28.5.2018

Ajankohta: kello 18.00-20.00, ovet avataan 17.30

Sijainti: Helsingissä Mäkelänkatu 62A, 5. kerros, Tai Shin Mun -kungfun harjoittelutila

Tai internetitse: Käytämme Zoom-ohjelmaa, lähetämme linkin etäosallistujille

Ilmoittautumiset: Täytä ilmoittautumislomake täällä.

Hinta: Kurssin kulut ja ohjaajien palkkiot katetaan lahjoituksin. Ohjaajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lue lisää lahjoituksista. Käteislahjoituksia voi tarjota kurssikertojen yhteydessä, tai siirtää rahaa Nirodhan pankkitilille FI84 4108 0010 3769 97 seuraavilla viitenumeroilla: yhdistykselle kurssin kulujen kattamiseksi 301801089 ja ohjaajille 520056.

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881 tai Sampo Koistinen 044-0513176

Ohjaajista:
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien.   Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen.  Juha on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.

Sampo on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja ohjannut Nirodhassa vuodesta 2008. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen. Sampo on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.