Tunteet ja mielentilat – syventävä kurssi 9.3.-13.4.

Tunteet ja mielentilat – ilo, väsymys, suru, hetken rauhattomuus tai ärsyyntyneisyys – ovat luonnollinen osa elämää ja ihmisyyttämme, ja niin myös meditatiivista tutkimustamme. Hetkestä toiseen ne vaikuttavat valintoihimme sekä rakentavat ja värjäävät kaikkia kokemuksiamme ja havaintojamme itsestämme, toisista ja maailmasta.

Tällä kurssilla tutkimme kuinka voimme oppia huomaamaan ja kohtaamaan haastavia ja kauniita tunteita ja mielentiloja taitavammin. Syvennymme taitavien mielentilojen vaalimiseen ja tutkimme myös mitä tarkoitetaan tunteiden ja mielentilojen rakentuneisuudella ja tyhjyydellä. Harjoitukset kasvattavat sydämemme kykyä ja kapasiteettia kannatella vaikeitakin tunnekokemuksia. 

Tämä syventävä kurssi ei sovellu aloittelijoille, osallistujilta odotetaan aiempaa meditaatiokokemusta ja avoimuutta uudenlaisille lähestymistavoille. Osallistujilta edellytetään myös sitoutumista päivittäiseen harjoitukseen kurssilla tehtävien meditaatioiden kanssa. Kurssipaikkoja on rajallisesti ja osallistujat otetaan mukaan hakemusten perusteella.

Kurssipäivät: Keskiviikkoisin. 9.3-13.4.

Ajankohta: Kello 17.30-19.30

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille

Hakeminen: Voit hakea kurssille täyttämällä kurssihakemuksen. Opettajat käyvät hakemukset läpi ja valitsevat kurssiosallistujat hakemusten perusteella.

Hinta: 5 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla.

Lahjoitukset: Opettajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Molemmat opettajat saavat elantonsa pääasiallisesti lahjoituksista. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881, Sari Markkanen 0504140252

Ohjaajista:

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.


Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.