Tyyni ja onnellinen sydän – online-samadhi-kurssi torstaisin 14.1.- 4.2.2021 klo 17.30-19.30

Samadhi eli meditatiivinen mielentyyneys on arvokas taito, jota voi kehittää harjoituksessa. Voimme samadhi-harjoituksen avulla kokea meditaation kautta syntyvää, ulkoisista kohteista riippumatonta iloa, onnellisuutta ja tyyneyttä, jotka hoitavat mieltä ja sydäntä, ja ovat arvokkaita resursseja elämässä. Samadhin harjoittaminen myös tukee oivallusta monella tapaa, ja on tie syviin meditaatiotiloihin eli jhanoihin. 

Kurssilla syvennymme meditatioharjoituksiin, joilla kehittää ja rohkaista samadhia, ja asenteisiin ja tapoihin työskennellä, jotka tukevat samadhin syvenemistä. Perinteisesti samadhia ja jhanoja harjoitetaan usein sinnikkäästi keskittyen. Tällä kurssilla keskiössä ovat muun muassa avara tietoisuus, herkkyys, leikkisyys ja myönteisten mielenlaatujen vaaliminen. Tutkimme samadhia jatkumona aina jhanoihin, joita myös selitetään kurssilla. Lisäksi tutkimme, miten samadhi-harjoitus voi tukea viisautta, ja auttaa kokemuksellisesti ymmärtämään buddhalaisessa harjoituksessa keskeisessä roolissa olevia opetuksia ilmiöiden tyhjyydestä ja ehdonvaraisesta olemassaolosta. 

Kurssi ei sovellu ensimmäiseksi kosketukseksi meditaatioon, vaan on avuksi, että kykenee jo omaehtoiseen harjoitukseen. 

Kurssiajat: Torstaisin 14.1.-4.2.2021 klo 17.30-19.30

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa. Osallistumislinkki lähetetään osallistujille. 

Ilmoittautumiset:  Kurssille voit ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja maksamalla osallistumismaksun 5 e, jolla pyritään kattamaan kurssin käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla. Lähetämme tarvittavat tilitiedot ilmoittautuneille ennen kurssin alkua.

Lahjoitukset: Opettaja ei saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on meditaatioperinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustan reflektoimaan, mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Kurssin opettaja saa elantonsa lahjoituksista.   

Tiedustelutsari.a.markkanen@gmail.com

Opettaja: Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut retriiteillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader-ohjelman, ja on valmistumassa dharmaopettaja-koulutuksesta opettajinaan Rob Burbea, Martine Batchelor ja Caroline Jones. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharma-harjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Erityisen kiinnostunut Sari on samadhi-ja jhana-harjoituksesta. Aiemmin Sari ohjasi mindfulnessia MBSR, mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa MSC ja lasten mindfulnessia, mutta on nyt sitoutunut seuraamaan kutsumustaan ja  ohjaamaan dharmaa. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-ja myötätuntoharjoituksesta.