Vaellusretriitti 1.-8.8.2019 Kilpisjärvellä Sápmi/Saamenmaassa (Lappi)

Pyhiinvaellus kesyttämättömään sydämeen

Vaellusretriitti on arvokas tilaisuus harjoittaa läsnäoloa ja dharmaa, buddhalaisia opetuksia, villin ja kauniin Lapin erämaassa, yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Jokaisen osallistuminen synnyttää matkaamme tukevan yhteisön. Sitä kannattelee myös ympäröivän luonnon laajempi yhteisö, josta se on myös osa.

Astumme Kilpisjärven erämaahan kunnioituksella, vastaanottaen ja herkkyydellä. Siten jokainen askelemme voi olla pyhiinvaellus: sydämemme kesyttämättömään ja käsittämättömään syvyyteen, sen kykyyn ystävällisyyteen ja myötätuntoon, iloon, kauneuteen ja merkityksellisyyteen.

Omistamme aikaamme kävelemiselle jalossa hiljaisuudessa, meditatiivisen mielenrauhan kehittämiselle, ja myös hengellisen toveruuden tutkimiselle.

Vaellusretriitillä tarjotaan pohdintoja dharmasta, ohjattuja meditaatioita ja neuvoja muodolliseen harjoitukseen. Tilaa on myös jakamiselle ja yksinkertaisesti nauttimiselle yhdessäolosta.

Retriitti opetetaan englanniksi, mutta henkilökohtaista ohjausta on saatavilla myös suomeksi.

Retriitillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Olkoon tämä vaellusretriitti ravitseva kokemus meille kaikille. Syventäköön se viisautta ja myötätuntoa sydämissämme, kaikkien elävien olentojen hyväksi.

Kuka opettaa?

Retriitillä opettaa Kirsten Kratz. Hän on harjoittanut buddhalaista meditaatiota Aasiassa ja lännessä vuodesta 1993 lähtien. Kirsten on opettanut vuodesta 2006, ja vuonna 2008 hän aloitti opettamaan retriiteillä Gaia Housessa, missä hän tarjoaa myös tukea pitkiä henkilökohtaisia retriittiä istuville. Yksi hänen intohimoistaan on tutkia, miten viisausopetukset voivat vaalia tarkoituksenmukaista reagointia aikamme haasteisiin; hän on ollut mukana käynnistämässä DANCE:a (Dharma Action Network for Climate Engagement). Kirsten opetti Nirodhan vaellusretriitillä 2015 ja 2017, ja rakastui jo ensimmäisellä kerralla Lapin erämaihin. Kirstenin opetuspuheita löytyy täältä.

Retriitillä on apuopettajana yksi Nirodhan pääohjaajista, Juha Penttilä. Hän on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen.

Kenelle retriitti on suunnattu? Minkälainen vaellus on?

Vaellusretriitille voit osallistua, jos sinulla on aiempaa kokemusta joko meditaatioretriiteistä (vähintään 5 päivän hiljainen retriitti) tai vaeltamisesta (vähintään 5 päivän vaellus). Lisäksi tarvitset kohtuullisen hyvän peruskunnon sekä sopivasti seikkailumieltä. Huomioithan, että kyseessä on ennen kaikkea meditaatioretriitti, ei mikä tahansa vaellus.

Vaellamme Kilpisjärven alueella, Käsivarren erämaa-alueella. Kuljemme rinkka selässä noin 5-10 km päivässä. Matkat eivät pääosin ole kovin pitkiä, mutta kannettavaa on paljon, koska rinkkoihin tulee kunkin omien varusteiden lisäksi myös mm. yhteisiä ruokia. Hiljainen meditatiivinen vaeltaminen raskaan kantamuksen kanssa tarjoaa omat haasteensa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 220e, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Retriitti on täynnä. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Aino Sirén (040 753 4784)
Marianne Kautiala (ilmoittautumiset, 050 531 8228)