Vain tämä hengenveto

Vain tämä hengenveto

Älä uskottele itsellesi että sinulla on tunti aikaa istua tässä. Sano itsellesi, että sinulla on vain tämä hengeveto, vain tämä sisäänhengitys, tämä uloshengitys. Siinä kaikki, mitä on; tämä hengenveto. Mitä tulee muihin hengenvetoihin seuraavan tunnin aikana, älä edes ajattele niitä nyt. Anna niille huomiota silloin kun ne saapuvat. Kun ne menevät, niistä ei tarvitse enää huolehtia. On vain tämä hengenveto.

Meditaatio vaatii tämänkaltaista keskittymistä jos aikoo nähdä mitään selkeästi. Tämä asenne auttaa myös leikkaamaan kaiken roskan läpi heti meditaation alussa. Sinulla saattaa olla kokemusta siitä, kuinka kauan mielen rauhoittumiseen menee. Mutta tähän mennessä sinulla pitäisi myös olla jonkinlainen kokemus siitä minne mieli menee, kun se rauhoittuu. Mikset voi mennä sinne juuri nyt?

Kun olet päässyt sinne hengityksen kanssa, kun olet päässyt tasapainoon niin yritä myös pysyä tasapainossa. Jälleen, on vain tämä hengenveto, tämä hengenveto. Kokeile, mitä voit tehdä tällä hengenvedolla. Toivota se tervetulleeksi keinoksi parantaa asioita. Kuinka syvälle se voi mennä, kuinka hyvältä se tuntuu? Kuinka paljon huomiota voit antaa sille?

Tavallisesti mieli on kuin komentokeskus, joka vastaanottaa tietoa kaikilta sunniltaa kaikenlaisista asioista, ja sillä on taipumus olla antamatta kaikkea huomiota sille asialle, mihin yrittää keskittyä, mahdollisten hätätapausten varalta. Mutta meditoidessa on syytä kiinnittää kaikki huomio hengitykseen. Älä säästele mitään varmuuden varalle. Jos löydät jonkun osan kehoa tai mieltä, joka ei ole yhteydessä hengityksen, niin yhdistä se. Lisää se siihen. Anna yhdistettyjen osien muodostua kokonaisuudeksi niin paljon kuin mahdollista jokaisen hengityksen myötä.

Mitä enemmän voit olla tässä hetkessä, sen parempi. Yksi hetki täydellistä huomiota on parempi kuin tunti ajelehtimista. Tietenkin, tunti täydellistä huomiota on parempi kuin vain hetki, mutta kokonaiseen tuntiin ei kykene yhdellä kertaa. Voi vain keskittyä tähän hetkeen, joten anna kaikkesi tälle hetkelle. Älä säästele mitään myöhemmäksi.

Teksteissä tätä ominaisuutta kutsutaan cittaksi, keskittyneisyydeksi. Se on yksi onnistumisen perusta. Tämä tarkoittaa, että antaa kaiken huomionsa hengitykselle, säästämättä mitään seuraavaa hengitystä varten. On annettava kaikkensa juuri tälle hengitykselle. Sillä, kuten Buddha sanoo, mistä tietää kuinka pitkään sitä vielä elää? Eräässä suttassa Buddha kysyy munkeilta, ”Kuinka usein päivän aikana muistutatte itseänne kuolemasta?” Yksi munkki vastaa, ”Muistutan itseäni, että jos minulla olisi vielä yksi päivä jäljellä, voisin tehdä todella paljon harjoituksessani.” Toinen munkki sanoo, ”Kerron itselleni, että jos minulla olisi vielä puoli päivää jäljellä, voisin tehdä todella paljon harjoituksessani.” Ja niin se jatkuu, aina vain lyhyempiin hetkiin, kunnes vihdoin, yksi munkeista sanoo, ”Kerron itselleni, ’Jos vielä olisi yksi hengenveto elettävänä, niin voisin tehdä todella paljon harjoituksessani.” Ja Buddha sanoo, ”Viimeinen munkki ei ole itse-tyytyväinen.” Kaikki muut, hänen mukaansa olivat varomattomia ja itse-tyytyväisiä.

Se, mitä tämä tarkoittaa, on että yhdessä hengityksessä on kaikki mihin tarvitsee keskittyä. Yhdessä hengityksessä on kaikki millä on väliä, suhteessan siihen, että ”voi tehdä todella paljon harjoituksessaan.” Jos annamme harjoituksesta tulla automaattista, antamatta sille täyttä huomiota, niin tämä hengitys tulee ja tuo hengitys tulee, ilman että saamme niistä juuri mitään, ja ajattelemme, että hengenvetojen määrä voi jotenkin korvata sen tosiasian, että emme varsinaisesti kiinnittäneet mihinkään niistä erityisesti huomiota.

Tämä on kuin esittäisi perustelun. Joidenkin ihmisten mielestä 50 huonoa perustelua muodostavat yhdessä yhden vahvan perustelun, tai että 50 huonoa syytä jollekin muodostavat yhdessä yhden hyvän syyn, mutta näin ei ole. Tarvitaan vain yksi todella hyvä syy, yksi todella vahva perustelu joka käy suoraan kaulavaltimoon, ja voitto on saavutettu. Sama pätee meditaatioon, tarvitaan vain yksi todella hyvä hengeveto, yksi keskittyneesti, täydellisesti koettu hengitys. Sen avulla voi nähdä paljon enemmän, kuin tunnin tai parin verran pinnallisesti nähtyä hengityksiä – jolloin vain silmäilee pintaa ja toivoo samalla, että saisi hoidettua jo kaiken tämän hengittelyn ja että pääsisi tunnin loppuun.

Yritä siis upottaa itsesi hengitykseen. Sana kayagatasati tarkoittaa tietoisuutta joka on uppoutunut kehoon. Tuo suffiksi ”-gata” tarkoittaa uppoutunutta. Yritä siis ympäröidä itsesi täysin hengityksellä. Ole tietoinen hengityksestä jokapuolella. Näin ei ole mahdollista pidätellä mitään. Asiat alkavat avautua kehossa, asiat alkavat avautua mielessä. Joskus saattaa huomata jonkinlaisen ruumiillsen tuntemuksen kautta, että on pidätellyt itseään jollain tapaa kehosta, tai että tekee sitä parhaillaan, että pidättäytyy uppoutumasta täysi nykyhetkeen ja säästää osaa huomiostaan jollekin muulle. Kun meditoit, päästä irti tuosta pidättelystä. Anna itsesi hypätä nykyhetkeen niin kuin sukeltaisit suureen lampeen.

Kaikki, mitä tulee tietää suhteessa heräämiseen, on juuri tässä, ja jos pidättelee itseään, se tarkoittaa, etteivät kaikki ainekset ole käytetttävissä. Eli mitä sinuun tulee, kaikki olennainen on juuri tässä, juuri nyt, tässä ja nyt, tämä hengenveto, tämä hengitys. Jos huomaat ajatusten nousevan mielessä siitä, kuinka paljon kauemmin vielä istumme tässä tai kuinka kauan olemme jo istuneet tässä, anna niiden mennä. Ajattele hengityksen kulkevan niiden lävitse, ilman että niillä on tilaa laskeutua mihinkään. Sitä huomaa, että kun on täysin uppoutunut hengitykseen tällätavoin, monet niistä hyvistä ominaisuukista, joita haluaa kehittää harjoituksessa, tulevat mukaan itsekseen, ilman että niitä täytyy ajatella erikseen. Ei tarvitse huolehtia arvioinnista, ei tarvitse huolehtia kaikista niistä siivistä heräämiseen. Kun antaa itsensä täydellisesti hengitykselle, antaa itsensä täydellisesti nykyhetkelle, kaikki muu seuraa siitä.

Luang Poo Puut kertoi minulle kerran niistä ajoista, kun hän oli harjoittamassa Ajaan Saon kanssa. Ajaan Saon meditaatio-ohjeet olivat yksinkertaisuuden perikuva. ”Keskity meditaatiosanaan” hän sanoi, ”siinä kaikki mitä tarvitsee tietää. Älä kysy mitä se merkitsee, älä kysy minne se johtaa. Keskity vain tuohon yhteen sanaan, buddho.” Luango Poo Puut, joka oli lukevaa tyyppiä, perhetyi Ajaan Singin meditaatio-ohjeisiin, joissa puhutaan tietoisuuden perustamisen synnyttämisestä ja muista askelista, joita on otettava edetessään meditaatiossa. Ja niinpä hän kysyi Ajaan Saolta tästä, ja Ajaan Sao sanoin, ”Kuule, kun keskityt sanaan buddho, kaikki nuo muut askeleet seuraavat itsestään, ilman että sinun tarvitsee päättää missä tietoisuus on ja mihin sen perustaa. Jos annat itsesti keskittyä täydellisesti buddhoon, kaikki nuo muut ominaisuudet seuraavat kyllä.”

Sama pätee hengitykseen, Anna itsesi täydellisesti hengitykselle. Jos haluat käyttää meditaatiosanaa, ajattele jokaisen solun kehossasi sanovan buddho, buddho, kunnes mieli on todellakin hengityksen kanssa. Sitten voit päästää sanasta irti ja olla vain hengityksen kanssa. Älä pidättele tai säästele mitään, pysy vain juuri tässä.

Vähä vähältä huomaat että voit olla tässä mukavasti: tämä on kohdistettua ajattelua ja arviointia. Mutta ei näille prosesseille tarvitse antaa näitä nimiä. Ole vain juuri tässä, ole tietoinen juuri tässä, ole mukavasti juuri tässä ja tietoisuuden täysinäisyys kehittyy ajan kanssa ilman, että sitä tarvitsee suunnitella etukäteen, ilman että tarvitse määritellä tahtiaan millään tavoin. Anna itsesi täydellisesti juuri nyt. Jos annat itsesi täydellisesti juuri nyt, ja asiat kehittyvät siitä edelleen, niin hyvä. Jos ne eivät kehity, niin olet tehnyt kaikkesi, ei siis ole mitään mistä huolehtia.Ei tarvitse kysyä itseltään onko tämä tunnin huipentuma. Ei tarvitse säästellä itseään viimeiselle kierrokselle. Et ole mikään juoksija jonka on säästeltävä itseään. Anna itsesi hengitykselle juuri nyt, juuri nyt, niin sinun ei tarvitse huolehtia siitä mitä on jäljellä tunnin kuluttua. Täydellinen antaminen juuri nyt auttaa sinua selviämään tunnin loppuun. Eli kun meditoit tässä, on vain tämä yksi asia: tämä hengitys. Siinä kaikki mitä sinun tarvitsee tietää.

Alkuperäinen englanninkielinen teksti