Vapauttava ymmärrys ja mielen tyyneys -kurssi 28.-29.1 Lappeenranta

Kurssilla syvennytään samatha ja vipassana -meditaatioharjoituksiin, jotka ovat perinteisen buddhalaisen mielenharjoituksen kulmakiviä.

Lauantaina harjoitamme kehotietoisuus- ja hengityksentarkkailu -meditaatioharjoituksia, joilla kehitetään meditatiivista keskittyneisyyttä ja syvyyttä. Mielen rauhallista keskittyneisyyttä nimitetään buddhalaisessa perinteessä samadhiksi. Samadhi on taito, jota voi kehittää ja oppia syventämään harjoittelun avulla. Kurssilla käsitellään asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat samadhin syvenemistä ja kehittymistä, sekä muutamia yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Vipassana tarkoittaa syvää näkemistä tai vapauttavaa näkemisen tapaa. Meditaatiossa harjoittelemme näkemään ajatuksemme, tunteemme, havaintomme ja kaiken kokemuksemme uusista näkökulmasta, tavoilla jotka auttavat mieltä päästämään irti takertumisesta ja kärsimyksestä. Tämä irtipäästävä näkeminen mahdollistaa syvemmän vapautumisen ja myötätuntoisemman asennoitumisen itseämme ja muita kohtaan.

Päivät muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, mutta halutessaan on mahdollista osallistua myös vain toiseen päivistä.

Kurssivierailun yhteydessä on myös mahdollisuus päästä keskustelemaan meditaatioharjoitukseen tai dharmaan liittyvistä kysymyksistä kahden kesken ohjaajan kanssa. Tapaamiset soveltuvat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harjoittajille. Tapaamiseen voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä – kysymys voi olla esimerkiksi se, miten saisi itsensä istumaan alas kiireisen arjen keskellä. Tapaamiset toimivat dana- eli lahjoitusperiaatteella. Tapaamiset ovat luottamuksellisia. Tapaamisajankohtia voi kysellä sähköpostitse osoitteesta penttila.j@gmail.com.

Kurssiajat: kello 12.00 – 16.00
Päivämäärät: 28.-29.1.2017
Sijainti: Kurssin sijainti ilmoitetaan myöhemmin
Tiedustelut: penttila.j@gmail.com, 044-0887881
Ilmoittautumiset: https://nirodha.kapsi.fi/abhimata/#/register/28
Hinta: Kurssin hinta ja ohjaajan palkkio katetaan lahjoituksin. Lue lisää lahjoituksista.

Haluamme pyrkiä vaalimaan kurssilla anteliaisuuden periaatetta ja varmistaa että kurssit ovat avoimia kaikille.

Ohjaajasta
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä Buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää, ohjaa meditaatioiltoja  ja kursseja, ja on aktiivisesti mukana kehittämässä meditaatioyhteisön toimintaa. Lue Juhan blogia.