Vedana-retriittipäivät 13.-14.4.24 Online/Jyväskylä

Meditaatioharjoituksen kautta voimme huomata, että mikä tahansa kokemuksemme tai aistimuksemme näyttäytyy mielessä joko miellyttävänä, epämiellyttävänä tai neutraalina. Tämä aistimuksen sävy eli vedana nähdään Buddhalaisessa perinteessä erittäin hedelmällisenä meditatiivisena teemana. Vedana on perinteisissä opetuksissa myös toinen satipatthana eli mindfulnessin perusta. Näiden retriittipäivien aikana syvennymme harjoittamaan vedanan kanssa.

Vedanaan liittyvä harjoitus tukee mielen reaktiivisuuden vähenemistä, irtipäästämistä, mielen rauhoittumista ja meditatiivista asettumista. Voimme alkaa huomata kuinka mieli reagoi vedanaan kaikenlaisissa tilanteissa, niin meditaatiossa kuin tavanomaisessa arjessakin. Retriittipäivien ohjauksessa käsitellään myös asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat harjoituksen syvenemistä ja kehittymistä – kuten lempeyttä, myötätuntoa, kärsivällisyyttä ja leikkisää asennetta – sekä joitakin yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Retriittipäiväti sopivat henkilöille, jotka ovat käyneet vipassana-meditaation peruskurssin ja/tai harjoittaneet mindfulness-tyyppistä meditaatiota jonkin aikaa.

Retriittipäivät: 13.-14.4.2024 

Ajankohta: Lauantaina 10.00-16.30, Sunnuntaina 10.00-15.00

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan Jyväskylässä lähikurssina sekä etänä verkossa. Etäosallistumiseen käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille.

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän ilmoittautumislomakkeen.

Hinta: Jyväskylän lähiosallistumisen hinta 10 e/päivä, etäosallistuminen 5e/päivä. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit olla yhteydessä järjestäjiin.

Lahjoitukset: Kurssin ohjaaja ei saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881

Ohjaajasta:

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.