Hiljainen vipassana-­meditaatioretriitti 16.­-24.7.2016 Kruusilassa

Mielen ja sydämen yhteys

Mieli ja sydän eivät ole erillisiä. Tällä viikon kestävällä hiljaisella retriitillä tutustutaan harjoituksiin, joilla voidaan tavoittaa luontaisesti levollinen ja avoin sydän sekä tyyni ja selkeä mieli. Näissä suloisissa mielentiloissa kasvaa myös ymmärrys, miksi arkielämä tuntuu usein epätyydyttävältä. Syntyvät oivallukset eheyttävät, ilahduttavat ja lopulta vapauttavat meidät tarpeettomasta ahdistuksesta.

Miksi meditoida? Mitä on vipassana-­meditaatio?

Vipassana-­harjoitus on yksinkertainen meditaatiomenetelmä, jossa kehitetään rentoa ja kiinnostunutta asennetta kehon ja mielen prosesseja kohtaan ja pyritään seuraamaan niitä huolellisesti hetkestä toiseen. Läsnäolon avulla opimme kohtaamaan itsemme ja elämän tasapainoisemmasta ja avoimemmasta paikasta. Harjoituksen edetessä harjoittaja alkaa nähdä ilmiöt selkeämmin ja tämä johtaa vapauttavaan ymmärrykseen. Retriitillä harjoitetaan myös rakastavan ystävällisyyden meditaatiota, joka kehittää sydämen kykyä suhtautua kokemukseen avoimesti, lempeästi ja myötätuntoisesti. Retriitillä harjoitetaan jaloa hiljaisuutta, ja formaattiin kuuluu myös ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita ja ryhmäkeskusteluja, jotka kaikki tukevat osallistujia harjoituksessaan. Retriitti soveltuu niin vasta­alkajille kuin kokeneemmillekin meditaation harjoittajille.

Retriitillä opetettavat meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska perusharjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­, seisoma­- ja kävelymeditaatiosta sekä työjaksosta. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­ ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Meditaatio­-ohjeita sekä opetuspuhe tarjotaan päivittäin. Retriittiin kuuluu yksinkertaisesta kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Retriitin ohjaa yhdysvaltalainen James Baraz, joka ​on opettanut vipassana­-meditaatiota vuodesta 1978, ja tulee Suomeen vierailulle kesällä 2016 jo kolmatta kertaa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 200­-220 €. Tarkka hinta selviää kevään kuluessa. Retriitti on nyt täynnä, mutta jonotuslistalle voi ilmoittautua yhä täyttämällä sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen. Älä maksa varausmaksua! 

Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Markku Ilo (040 413 6833)
Veikko Hari (040 4144 123)