Vuorovaikutuksellisen harjoituksen kurssi – sydämellinen kuunteleminen ja taitava puhe 30.10.-27.11.2023

Tällä kurssilla syvennymme sydämelliseen kuuntelemiseen, taitavaan läsnäolevaan puheeseen ja siihen, kuinka vuorovaikutuskokemuksemme rakentuu ja miten me osallistumme siihen eri tavoin. 

Vietämme suuren osan elämästämme suhteessa ja  vuorovaikutuksessa toisiin. Tämä ei kuitenkaan aina painotu muodollisessa meditaatioharjoituksessamme. Usein vuorovaikutukseen saattaa liittyä myös hankaluutta ja kärsimystä. Näistä haasteista huolimatta läsnäoleva  vuorovaikutus voi olla myös mahdollisuus oivallukseen, kasvuun ja muutokseen, ja sen vaikutukset voivat heijastua elämässä ja ihmissuhteissa.

Kurssikerroilla tutustutaan vuorovaikutukselliseen harjoitukseen niin opetuspuheiden kuin muodollisten pienryhmissä yhdessä tehtyjen harjoitusten avulla. Tämän takia kurssille osallistumiseen tarvitsee tietokoneeseensa kameran ja mikrofonin, tai tabletin, jossa on kamera. Älypuhelimella on teknisesti mahdollista osallistua kurssille, mutta se ei ole ihanteellinen harjoitusten kannalta ja voi rajoittaa kurssikokemusta.

Kurssipäivät: Maanantaisin 30.10.-27.11.

Ajankohta: Kello 18.00-20.00

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille

Hakeminen: Voit hakea kurssille täyttämällä tämän ilmoittautumiskaavakkeen.

Hinta: 12 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla.

Lahjoitukset: Opettajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Molemmat opettajat saavat elantonsa pääasiallisesti lahjoituksista. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881, Sari Markkanen 0504140252

Ohjaajista:

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.


Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.