Hengityksen tarkkailu

Tämä harjoitus perustuu Buddhan opettamaan anapanasati-suttaan. Harjoitus on jaettu neljään osaan. Voit viettää aikaa jokaisen kohdan parissa ja todella oppia tuntemaan ne, mutta voit myös aloittaa mistä tahansa kohdasta, mikäli se tuntuu hyvältä ja käytännölliseltä. Tätä harjoitusta voi kokeilla tehdä myös maaten, vaikka meditaatioilloissa ja harjoituspäivissä harjoitammekin istuma-asennossa. Voit tarkkailla hengitystä jossain tietyssä osassa kehoa, jos se tuntuu mielyttävältä, tai sitten olla tietoinen koko kehosta heti alusta lähtien. On tärkeää, että harjoitus tuntuu mukavalta, niin että huomio voi todella levätä ja syventyä hengitykseen.

Meditaatio-ohjeet

Ota aluksi mukava asento, jossa selkä on suorassa.

  1. Kiinnitä huomiosi kevyesti hengitykseen ja hengitä syvään sisään, voit antaa uloshengityksen tapahtua itsestään. Kiinnitä huomiota siihen, kuinka ruumis rentoutuu uloshengityksessä, sekä siihen, miltä pitkät hengitykset tuntuvat.
  2. Anna hengityksen muuttua kevyemmäksi ja lyhyemmäksi. Voit yhä antaa uloshengityksen tapahtua itsestään sekä tutkia, miltä lyhyempi hengitysrytmi tuntuu.
  3. Hengitä sisään tietoisena koko kehosta, tietoisena siitä miltä sisään- ja ulos-hengitykset tuntuvat koko ruumiissa.
  4. Anna hengityksen rauhoittua, anna sen muuttua hyvin kevyeksi ja tunnustele miltä se tuntuu ruumiissa.

Muuta aiheesta