Online-päiväretriitti la 13.6.2020 klo 10-17: Lempeys ja myötätunto itseä kohtaan

Mikä on päiväretriitin teema?

Kovin usein suhtautumista itseemme ja kokemukseemme luonnehtii kriittisyys, soimaaminen, kärsimättömyys, kylmyys, tyytymättömyys, vastustaminen tai välinpitämättömyys. Miten voisimme oppia suhtautumaan itseemme lempeydellä ja ystävällisyydellä? Miten osaisimme pidellä kipuamme ja pahaa oloamme kuin rakastava vanhempi lastaan? Miten voisimme kohdata koko sisäisen elämämme lämmöllä ja hyväksynnällä?

Päiväretriitillä tutkimme miten voimme kehittää lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan niin meditaatioharjoituksessamme kuin koko elämässämmekin. Päiväretriitti on mahdollisuus saada hengähdyshetki arjen lomassa sekä syventää ja laajentaa omaa harjoitusta.

Mitä päiväretriitillä tapahtuu?

Päiväretriitti koostuu istuma- ja kävelymeditaatiosta, ohjatuista meditaatioista ja opetuspuheesta. Päivän aikana on myös tarjolla vapaaehtoista henkilökohtaista ohjausta harjoitukseen ryhmätapaamisissa opettajan kanssa. Päivän aikana pidetään 45 minuutin lounastauko. Tarkempi aikataulu lähetetään osallistujille muutamaa päivää ennen päiväretriittiä.

Miten online-päiväretriitti toimii?

Päiväretriitti järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja päiväretriitin Zoom-linkki lähetetään osallistujille muutama päivä ennen retriittiä.

Voit valintasi mukaan osallistua päiväretriitille kotoa, mökiltä, metsästä tai muulta itsellesi mieluiselta paikalta. Jos mahdollista, pyri valitsemaan sellainen ympäristö, jossa voit viettää koko päiväretriitin rauhassa ja hiljaisuudessa. Sekä istuma- että kävelymeditaatiota voit tehdä valintasi mukaan ulkona tai sisällä.

Pyrithän pääsemään mukaan koko päiväksi. On kuitenkin mahdollista osallistua myös, jos yksittäinen sessio päivän aikana jää välistä, ja joudut tekemään jonkin arkiaskareen. Päivän aloitus- ja lopetussessio ovat kuitenkin välttämättömiä. Voit halutessasi korvata osan kävelymeditaatiosta esimerkiksi joogalla, qi gongilla tai luovalla liikkeellä.

Kenelle päiväretriitti sopii?

Päiväretriitti on hyvä mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta päiväretriiteistä. Aiempi kokemus istumameditaatiosta on suotavaa, mutta kokemusta kävelymeditaatiosta ei tarvita. Päiväretriitti on suomenkielinen.

Päiväretriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Kuka opettaa?

Päiväretriitillä opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääohjaajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Parhaillaan hän käy Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Mitä varusteita tarvitaan?

Istumameditaatiojaksoilla voit istua maassa tai tuolilla. Voit tehdä myös seisoma- tai makuumeditaatiota. Jos suunnittelet istuvasi maassa, päällä on hyvä olla rennot, kiristämättömät vaatteet. Varaathan valmiiksi istumameditaatiota varten tarvitsemasi välineet, esimerkiksi meditaatiotyynyn, penkin, lisätyynyjä ja viltin. Kävelymeditaatiota varten tarvitset noin 10-20 askeleen mittaisen suoran reitin joko ulkoa tai sisältä. Jos suunnittelet meditoivasi ulkona, otathan mukaasi säänmukaiset vaatteet.

Varaathan mukaasi lounaseväät, jotta sinun ei tarvitse lähteä hankkimaan ruokaa kesken päiväretriitin, vaan voit harjoitella rauhallista läsnäolevaa syömistä. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuhetta varten.

On eduksi, jos laitteessasi on kamera ja mikrofoni. Yhteisöllisyyden ja ilmapiirin kannalta on mukavaa, jos mahdollisimman moni osallistuja näkee toisensa ja opettaja näkee osallistujat. Osallistuminen ilman kameraa ja mikrofonia on kuitenkin myös mahdollista.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Päiväretriitti järjestetään lahjoitusperiaatteella. Päiväretriitistä ei siis peritä mitään maksua, mutta päivän lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota, ja Nirodhalle kulujen kattamiseksi. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Päiväretriitille voi ilmoittautua täyttämällä tämän ilmoittautumislomakkeen. Saat vahvistussähköpostin ilmoittautumisjärjestelmältä noin vuorokauden sisällä ilmoittautumisestasi. Zoom-sessioon mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia, ja Nirodhan online-tapahtumat tulevatkin usein täyteen. Ilmoittauduthan siis mukaan vain jos olet varma, että pääset oikeasti osallistumaan.

Jos osallistumisesi peruuntuu, ilmoitathan siitä meille mahdollisimman pian, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonotuslistalaiselle. Peruutukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lopuksi

Päiväretriittiä koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Parhain terveisin
Anne Patrikainen