Suomenkielinen erämaaretriitti 1.-8.6.2024 Utsjoella, Saamenmaalla: Juha Penttilä

Erämaaretriitti – luonto, kehotietoisuus ja taivaankaltainen mieli

Tällä retriitillä syvennymme meditaatioharjoitukseen Saamenmaalla Paistuntureiden huikeissa erämaamaisemissa. Luonnon hiljaisuus kutsuu meitä päästämään hetkeksi  irti ajattelevasta mielestä ja palaamaan välittömän aistitietoisuuden ja yksinkertaisen kehokokemuksen äärelle. Erämaan hiljaisuudessa voimme antaa huomion levätä avarien maisemien parissa ja antaa mielen avautua näin luonnollisesti avaruuden ja avoimuuden kokemuksille. Retriitin aikana harjoitamme hiljaisuudessa, meditaatiossa istuen, erämaassa vaeltaen sekä myös yhteisöllisessä vuorovaikutuksessa toistemme kanssa.

Retriitillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä irtipäästävillä tavoilla. Tämä meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä retriitillä tapahtuu? Kenelle se sopii?

Erämaaretriitti on vaellusretriitti tukikohdalla: yövymme koko retriitin ajan samassa paikassa ja teemme päiväretkiä ympäröivään erämaahan. Erämaaretriitillä yhdistyvät meditatiivinen läsnäolo toistemme ja ympäröivän luonnon kanssa sekä leiripaikan tuoma, varsin vaatimaton, luksus. Toivomme retriitistä kannattelevaa, ravitsevaa ja maagista kokemusta meille kaikille.

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vaikka erämaaretriitti on fyysisesti kevyempi vaihtoehto kuin perinteinen vaellusretriitti, teemme kuitenkin päivittäin useamman tunnin pituisia vaellusretkiä välillä haastavassakin maastossa. Hyvä fyysinen kunto ja terveys ovat siis edellytyksenä tälle retriitille osallistumiseen.

Retriitti pidetään Karigasniemellä, Paistunturin erämaa-alueen lounaispuolella Utsjoella. Meillä on käytössämme Suomen Ladun Akumaja kauniin Akujoen rannalla. Tästä tukikohdasta käsin teemme päivävaelluksia ympäröivälle tunturiseudulle. Maja tarjoaa meille suojaisan sisätilan meditoimiseen kylmällä tai sateisella säällä.

Retriitin opetuskieli on suomi.

Kuka opettaa?

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House -retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää.

Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 380 € (sis. alv 24%), mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Havu Pellikka (käytännön järjestelyt), havu.pellikka@iki.fi, 050 499 1131

Marianne (Nella) Woodbury (ilmoittautumisasiat), retriitit2@nirodha.fi, puhelin +1 470 641 7056 (vain Whatsapp, Telegram ja iMessage)