Online-kurssi torstaisin 28.9.-2.11.2023: Haastavien tunteiden ja kokemusten kanssa harjoittaminen viisaudella ja myötätunnolla

Mitä kurssilla tapahtuu?

Kohtaamme väistämättä monenlaisia haastavia tunteita ja kokemuksia sekä elämässä että meditaatiotyynyllä. Tällä kurssilla perehdytään järjestelmällisesti lähestymistapaan, jonka avulla voimme kohdata nämä vaikeat kokemukset mahdollisimman viisaasti, myötätuntoisesti ja tasapainoisesti. Kurssin jälkeen menetelmää on helppo hyödyntää yhtä lailla pidemmän meditaation muodossa kuin parin minuutin mittaisena apuvälineenä arkielämän kuohuntojen keskellä. 

Kurssilla opimme erilaisia tapoja maadoittua kehoon sekä eri aisteihin tunne- ja ajatusmyrskyjen keskellä. Opimme kääntymään rohkeasti kohti haastavaa kokemusta ja tunnistamaan sen olemuksen. Tutustumme lukuisiin eri keinoihin sallia ja hyväksyä ne kokemukset, joita ei ole mahdollista tai viisasta muuttaa, jotta ne pääsevät prosessoitumaan ja virtaamaan lävitsemme. Harjoittelemme tapoja tutkia haastavaa kokemusta lempeästi niin aistimusten tasolla kuin psykologian työkaluja hyödyntäen. 

Käymme läpi monia näkökulmia jotka auttavat meitä olemaan ottamatta kokemusta liian henkilökohtaisesti ja löytämään samaistumattomuuden avulla keveyden ja vapauden. Opimme tapoja hoivata itseämme haastavina hetkinä ja tavoitamme viisauden antaa itsellemme sisäisesti sen mitä kaikkein eniten siinä hetkessä tarvitsemme. Tutustumme moniin konkreettisiin esimerkkeihin erilaisten tunteiden ja tilanteiden kanssa harjoittamisesta. 

Kurssi sisältää ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita, pienryhmäkeskusteluita sekä aikaa kysymyksille ja vastauksille. Jokaisella kurssikerralla annetaan seuraavaksi viikoksi vapaaehtoisia kotitehtäviä, jotka syventävät oppimista. Halukkaat saavat kurssilta myös kurssiparin, jonka kanssa voi harjoitella opittuja menetelmiä ja reflektoida kurssin teemoja viikottaisissa etätapaamisissa.  

Aloittelevammille harjoittajille tämä kurssi on mainio tilaisuus saada selkeä kokonaiskuva näistä perustavanlaatuisen tärkeistä menetelmistä. Kokeneemmille harjoittajille kurssi antaa mahdollisuuden syventyä aihepiiriin perusteellisesti sekä saada uusia näkökulmia ja lisätyökaluja harjoitukseen.

Missä kurssi pidetään? Mitä varusteita tarvitaan?

Kurssi pidetään kuutena torstai-iltana välillä 28.9.-2.11.2023 klo 18-20. Kurssi järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja kurssin Zoom-linkki lähetetään mukaan mahtuneille kurssikirjeessä sähköpostitse.

Huomaathan, että laitteessasi täytyy olla toimiva kamera ja mikrofoni, sillä jokaiseen kurssikertaan sisältyy pienryhmätyöskentelyä muiden kurssilaisten kanssa.

Voit valintasi mukaan istua kurssikertojen aikana tuolilla tai lattialla. Meditaatioita voi tehdä myös seisoma- tai makuuasennossa.

Halukkaat voivat jäädä kurssisessioiden päätyttyä klo 20 tutustumaan toisiinsa ja juttelemaan vapaamuotoisesti keskenään Zoomin välityksellä virtuaaliteehetkenomaisesti.

Kuka opettaa?

Kurssilla opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääopettajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Anne on suorittanut Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutuksen, jota opettivat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta nykyään hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat käyneet vipassana-meditaation peruskurssin ja/tai harjoittaneet mindfulness-tyyppistä meditaatiota jonkin aikaa. Meditaatiokokemus myös jostakin muusta meditaatioperinteestä kuin vipassanasta sopii pohjatiedoksi kurssille.

Kurssikerrat muodostavat tarkkaan mietityn kokonaisuuden, joten on erittäin suositeltavaa tulla paikalle joka kerta. Jos jollekin yksittäiselle viikolle tulee este, on mahdollista katsoa kurssikerran tallenne jälkikäteen osallistujille lähetettävän linkin kautta.

Miten pääsee mukaan? Paljonko maksaa?

Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän lomakkeen. Tämän jälkeen saat ilmoittautumisjärjestelmältä infokirjeen, josta löydät kurssin Zoom-linkin sekä osallistumismaksun tilitiedot.

Kurssin hinta on 12 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan Nirodhan kuluja. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla.

Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen lähettämällä viestin osoitteeseen retriitit3@nirodha.fi. Peruutustapauksissa emme valitettavasti voi palauttaa kurssimaksua.

Kurssin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Kurssikertojen lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Kurssia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Ystävällisin terveisin
Anne Patrikainen