Vipassana-meditaatiokurssi verkossa: Mielen ja sydämen järkkymätön tasapaino ma 4.-18.5.2020 – TÄYNNÄ!

Mitä kurssilla tapahtuu?

Tässä ihmiselämässämme koemme välillä henkistä ja fyysistä tuskaa, välillä taas mielihyvää. Välillä joudumme eroon meille rakkaista ihmisistä tai asioista, välillä löydämme jotain uutta ihanaa. Joskus meitä kritisoidaan, joskus kehutaan. Ulkoiset ja sisäiset olosuhteemme muuttuvat jatkuvasti ja ajaudumme helposti pois tasapainosta reaktiivisuuteen. Sekä arjessamme että meditaatiotyynyllä tahtoisimme usein niin kovasti, että kokemuksemme olisi erilainen kuin mitä se on. Tämä aiheuttaa meille suuren määrän kärsimystä, josta suuri osa voisi kuitenkin olla vältettävissä mielen harjoittamisen avulla.

Järkkymättömän tasapainoista mieltä voidaan verrata surffaajaan, joka pysyy lautansa päällä vahvassakin aallokossa. Vaihtoehtoinen mielikuva on vuori, joka seisoo järkähtämättä paikallaan maailman tuulten puhaltaessa. Tämä tasapainon vuori ei kuitenkaan ole apaattinen tai passiivinen vaan se on täydellä sydämellä läsnä elämän koko kirjon kanssa.

Tällä kurssilla esittelemme erilaisia meditaatioharjoituksia ja reflektioita, jotka auttavat meitä liikkumaan kohti mielen ja sydämen järkkymätöntä tasapainoa. Tutustumme kokemuksellisesti myös tasapainon esteisiin eli kokemuksen vastustamiseen, taitamattomaan haluun ja takertumiseen, ja tutkimme miten päästää niistä irti.

Kurssiin sisältyy ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita sekä aikaa kysymyksille, vastauksille ja keskustelulle. Tällä kolmen kerran kurssilla annetaan myös vapaaehtoisia kotitehtäviä tehtäväksi kurssikertojen välissä. Kurssi auttaa syventämään ja laajentamaan omaa harjoitusta niin meditaatiotyynyllä kuin arjen lomassakin.

Missä kurssi pidetään? Mitä varusteita tarvitaan?

Kurssi pidetään kolmena peräkkäisenä maanantaina 4.5., 11.5. ja 18.5.2020 klo 18-20. Kurssi järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja kurssin Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille / mukaan mahtuneille muutama päivä ennen kurssin alkua.

On eduksi, jos laitteessasi on kamera ja mikrofoni. Kurssin ilmapiirin kannalta on mukavaa, jos mahdollisimman moni osallistuja näkee toisensa ja jos opettaja näkee osallistujat. Osallistuminen ilman kameraa ja mikrofonia on kuitenkin myös mahdollista. Voit tällöin kirjoittaa mahdollisia kysymyksiäsi ja kommenttejasi Zoomin chat-ikkunaan.

Voit valintasi mukaan istua kurssikertojen aikana tuolilla tai lattialla. Ohjattuja meditaatioita voi tehdä myös seisoma- tai makuuasennossa.

Kurssisessioiden Zoom-linkki on toiminnassa kurssi-iltoina klo 17:45 alkaen. Halukkaat voivat jäädä kurssisessioiden päätyttyä klo 20 juttelemaan vapaamuotoisesti keskenään Zoomin välityksellä verkkoteehetken omaisesti.

Kuka opettaa?

Kurssilla opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääohjaajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Parhaillaan hän käy Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat käyneet vipassana-meditaation peruskurssin ja/tai harjoittaneet mindfulness-tyyppistä meditaatiota jonkin aikaa. Meditaatiokokemus myös jostakin muusta meditaatioperinteestä kuin vipassanasta sopii pohjatiedoksi kurssille.

Pyydämme osallistujia parhaansa mukaan sitoutumaan tulemaan mukaan kaikkiin kolmeen kurssikertaan.

Miten pääsee mukaan? Paljonko maksaa?

Kurssi on täynnä! Voit ilmoittautua jonotuslistalle täyttämällä tämän lomakkeen. Jos sinulle vapautuu paikka, ilmoittautumisjärjestelmä lähettää sinulle asiasta sähköpostia.

Kurssille voi ilmoittautua täyttämällä tämän lomakkeen. Ilmoittautumisjärjestelmä lähettää sinulle ilmoittautumisvahvistuksen noin vuorokauden sisällä lomakkeen täyttämisestä. Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen hyvissä ajoin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi, jotta voimme antaa paikkasi eteenpäin mahdolliselle jonotuslistalaiselle.

Kurssi järjestetään lahjoitusperiaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että kurssista ei peritä mitään maksua, mutta kurssikertojen lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus kurssin ohjaajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota, ja Nirodhalle kulujen kattamiseksi. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Kurssia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Ystävällisin terveisin
Anne Patrikainen