Johdanto vipassana-meditaatioon (online) to 24.8.-21.9.2023

Mitä kurssilla tapahtuu?

Vipassana-meditaation johdantokurssi vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä hyötyä on meditaatiosta?
  • Mitä on vipassana-meditaatio?
  • Meditaation sanotaan lisäävän hyvinvointia ja vähentävän kärsimystä — mihin tämä väite perustuu?
  • Miten harjoitan hyväksyvää tietoista läsnäoloa ja keskittymistä? Entä miten voin avata sydäntäni lempeyden, hyväntahtoisuuden, myötätunnon ja myötäilon harjoituksilla?
  • Mitkä ovat yleisimmät meditaatiossa vastaan tulevat haasteet ja miten voin työskennellä niiden kanssa?
  • Miten pystyn harjoittamaan kiireisen arkielämän keskellä? Miten saan rakennettua itselleni säännöllisen meditaatioharjoituksen?

Kurssi sisältää ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita, pienryhmäkeskusteluja sekä aikaa kysymyksille ja vastauksille. Jokaisella kurssikerralla annetaan tehtäviä ja harjoituksia seuraavaksi viikoksi. 

Tämä viiden kerran kurssi auttaa käynnistämään säännöllisen meditaatioharjoituksen. Kurssin jälkeen osallistujat ovat valmiita osallistumaan Nirodhan viikoittaisiin meditaatioiltoihin sekä meditoimaan itsenäisesti kotona.

Missä kurssi pidetään? Mitä varusteita tarvitaan?

Kurssi pidetään viitenä peräkkäisenä torstai-iltana 24.8. – 21.9.2023 klo 18-20. Kurssi järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja kurssin Zoom-linkki lähetetään kurssikirjeessä sähköpostitse.

Huomaathan, että laitteessasi täytyy olla toimiva kamera ja mikrofoni, sillä kurssikertoihin sisältyy pienryhmätyöskentelyä muiden kurssilaisten kanssa. Voit valintasi mukaan istua kurssikertojen aikana tuolilla tai lattialla. Halukkaat voivat jäädä kurssisessioiden päätyttyä klo 20 tutustumaan toisiinsa ja juttelemaan vapaamuotoisesti keskenään Zoomin välityksellä virtuaalisen teehetken omaisesti.

Kuka opettaa?

Kurssilla opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääopettajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Anne on suorittanut Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutuksen, jota opettivat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita ja ohjattuja meditaatioita voit kuunnella täällä.

Kenelle kurssi sopii?

Osallistuminen ei edellytä mitään esitietoja meditaatiosta. Kurssi soveltuu sekä aloittelijoille että henkilöille, jotka haluavat kerrata perusteita tai saada uutta puhtia harjoitukseensa.

Pyydämme osallistujia sitoutumaan tulemaan paikalle vähintään neljään viidestä kurssikerrasta, jos osallistuminen koko kurssille ei ole mahdollista. Kotitehtävien tekeminen on vapaaehtoista mutta erittäin suositeltavaa.

Miten pääsee mukaan? Paljonko maksaa?

Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän lomakkeen. Tämän jälkeen saat ilmoittautumisjärjestelmältä infokirjeen, josta löydät kurssin Zoom-linkin sekä osallistumismaksun tilitiedot.

Kurssin hinta on 12 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan Nirodhan kuluja. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla.

Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen lähettämällä viestin osoitteeseen retriitit3@nirodha.fi. Peruutustapauksissa emme valitettavasti voi palauttaa kurssimaksua.

Kurssin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Kurssikertojen lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Lopuksi

Kurssia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi. Ilmoittautumista, kurssimaksua ja peruutuksia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen retriitit3@nirodha.fi.

Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Ystävällisin terveisin
Anne Patrikainen