Online-kurssi maanantaisin 22.8.-3.10.2022: Se mitä on tiellä voikin olla tie

Mitä kurssilla tapahtuu?

Meditoidessamme voi tuntua siltä että harjoitus ei onnistu koska olemme liian väsyneitä, mieli on täynnä ajatuksia ja huomio harhailee, on vaikea istua hiljaa paikoillaan, emme ole varmoja teemmekö harjoitusta oikein tai haluaisimme kokea jotain ihan muuta kuin mikä sen hetken kokemuksemme on. Tällaiset ilmiöt voivat tuntua harjoituksen esteiltä: Ne ikään kuin ovat mielen tyyneyden, keskittyneisyyden ja oivalluksien tiellä.

Tällä kurssilla perehdymme siihen miten voimme työskennellä näiden esteiden kanssa niin, että mieli pääsee avautumaan seitsemän valaistumisen tekijän kehittymiselle ja sitä kautta viisauden väistämättömälle kasvulle. Valaistumisen tekijät ovat tietoinen läsnäolo, kiinnostus, energisyys, ilo, tyyneys, keskittyneisyys ja järkkymättömyys.

Perinteessämme keskeiset viisi harjoituksen estettä ovat velttous ja uneliaisuus, levottomuus ja huoli, aistihalut ja ahneus, vastustaminen ja pahantahtoisuus sekä epäilykset ja epäröinti. Kurssilla opimme entistä paremmin huomaamaan miltä tuntuu kun harjoituksen esteet ovat paikalla tai poissa niin muodollisessa meditaatiossa kuin arjessamme. Harjoittelemme esteen muuttamista harjoituksen raaka-aineeksi niin, että esteestä muodostuukin uusi avoin tie eteenpäin. Tutkimme millaiset olosuhteet elämässämme altistavat mieltä harjoituksen esteiden ilmenemiselle ja olisiko näitä olosuhteita mahdollista muokata suotuisammiksi. Perehdymme moniin erilaisiin tapoihin työskennellä mielessä ilmenneiden esteiden kanssa.

Kurssi sisältää ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita, pienryhmäkeskusteluita sekä aikaa kysymyksille ja vastauksille. Jokaisella kurssikerralla annetaan vapaaehtoisia kotitehtäviä seuraavaksi viikoksi.  

Aloittelevammille harjoittajille tämä kurssi on mainio tilaisuus saada selkeä kokonaiskuva tästä perustavanlaatuisen tärkeästä aiheesta. Kokeneemmille harjoittajille kurssi antaa mahdollisuuden syventää aiheen ymmärrystä perustyökalujen ulkopuolelle sekä lähteä tutkimusmatkalle siihen, mikä kaikki elämässämme johtaa harjoituksen esteiden ilmenemiseen.

Missä kurssi pidetään? Mitä varusteita tarvitaan?

Kurssi pidetään seitsemänä maanantai-iltana välillä 22.8.-3.10.2022 klo 18-20. Kurssi järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja kurssin Zoom-linkki lähetetään mukaan mahtuneille kurssikirjeessä sähköpostitse.

Huomaathan, että laitteessasi täytyy olla toimiva kamera ja mikrofoni, sillä jokaiseen kurssikertaan sisältyy pienryhmätyöskentelyä muiden kurssilaisten kanssa.

Voit valintasi mukaan istua kurssikertojen aikana tuolilla tai lattialla. Meditaatioita voi tehdä myös seisoma- tai makuuasennossa.

Halukkaat voivat jäädä kurssisessioiden päätyttyä klo 20 tutustumaan toisiinsa ja juttelemaan vapaamuotoisesti keskenään Zoomin välityksellä virtuaaliteehetkenomaisesti.

Kuka opettaa?

Kurssilla opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääohjaajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Anne on suorittanut Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutuksen, jota opettivat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta nykyään hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat käyneet vipassana-meditaation peruskurssin ja/tai harjoittaneet mindfulness-tyyppistä meditaatiota jonkin aikaa. Meditaatiokokemus myös jostakin muusta meditaatioperinteestä kuin vipassanasta sopii pohjatiedoksi kurssille.

Kurssikerrat muodostavat tarkkaan mietityn kokonaisuuden, joten on erittäin suositeltavaa tulla paikalle joka kerta. Jos jollekin yksittäiselle viikolle tulee este, on mahdollista katsoa kurssikerran tallenne jälkikäteen osallistujille lähetettävän linkin kautta.

Miten pääsee mukaan? Paljonko maksaa?

Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän lomakkeen. Noin vuorokauden sisällä ilmoittautumisestasi saat ilmoittautumisjärjestelmältä lyhyen sähköpostin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan sähköpostiosoitteesi. Tätä vahvistusta seuraavien kymmenen päivän sisällä saat sähköpostiisi pidemmän kurssikirjeen. Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen hyvissä ajoin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Kurssin hinta on 5 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan kurssin järjestämisen käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla. Lähetämme tarvittavat tilitiedot ilmoittautuneille sähköpostitse.

Kurssin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Kurssikertojen lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Kurssia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Ystävällisin terveisin
Anne Patrikainen