On-line päiväretriitti: Näkemisen tavat – salliminen & hyväksyntä 22.11.2020

Retriittipäivässä syvennytään tyhjyysharjoituksiin ja vapauttaviin näkemisen tapoihin. Meditaatiossa harjoittelemme näkemään ajatuksemme, tunteemme, havaintomme ja kaiken kokemuksemme uusista näkökulmasta, tavoilla jotka auttavat mieltä päästämään irti takertumisesta ja kärsimyksestä. Tämä irtipäästävä näkeminen mahdollistaa syvemmän vapautumisen ja myötätuntoisemman asennoitumisen itseämme ja muita kohtaan.


Päiväretriitit koostuvat istuma- ja kävelymeditaatiosta, ohjatuista ja hiljaisista harjoituksista ja opetuspuheista. Hiljaisuudessa vietetyt päivät ovat mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta, ja ne sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneillekin harjoittajille. Päivän aikana pidetään 45 minuutin lounastauko. Tarkempi aikataulu lähetetään osallistujille muutamaa päivää ennen päiväretriittiä.

Miten online-päiväretriitti toimii?

Päiväretriitti järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja päiväretriitin Zoom-linkki lähetetään osallistujille muutama päivä ennen retriittiä.

Voit valintasi mukaan osallistua päiväretriitille kotoa, mökiltä, metsästä tai muulta itsellesi mieluiselta paikalta. Jos mahdollista, pyri valitsemaan sellainen ympäristö, jossa voit viettää koko päiväretriitin rauhassa ja hiljaisuudessa. Sekä istuma- että kävelymeditaatiota voit tehdä valintasi mukaan ulkona tai sisällä.

Pyrithän pääsemään mukaan koko päiväksi. On kuitenkin mahdollista osallistua myös, jos yksittäinen sessio päivän aikana jää välistä, ja joudut tekemään jonkin arkiaskareen. Päivän aloitus- ja lopetussessio ovat kuitenkin välttämättömiä. Voit halutessasi korvata osan kävelymeditaatiosta esimerkiksi joogalla, qi gongilla tai luovalla liikkeellä.

Kenelle päiväretriitti sopii?

Päiväretriitti on hyvä mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta päiväretriiteistä. Aiempi kokemus istumameditaatiosta on suotavaa, mutta kokemusta kävelymeditaatiosta ei tarvita. Päiväretriitti on suomenkielinen.

Päiväretriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä varusteita tarvitaan?

Istumameditaatiojaksoilla voit istua maassa tai tuolilla. Voit tehdä myös seisoma- tai makuumeditaatiota. Jos suunnittelet istuvasi maassa, päällä on hyvä olla rennot, kiristämättömät vaatteet. Varaathan valmiiksi istumameditaatiota varten tarvitsemasi välineet, esimerkiksi meditaatiotyynyn, penkin, lisätyynyjä ja viltin. Kävelymeditaatiota varten tarvitset noin 10-20 askeleen mittaisen suoran reitin joko ulkoa tai sisältä. Jos suunnittelet meditoivasi ulkona, otathan mukaasi säänmukaiset vaatteet.

Varaathan mukaasi lounaseväät, jotta sinun ei tarvitse lähteä hankkimaan ruokaa kesken päiväretriitin, vaan voit harjoitella rauhallista läsnäolevaa syömistä. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuhetta varten.

On eduksi, jos laitteessasi on kamera ja mikrofoni. Yhteisöllisyyden ja ilmapiirin kannalta on mukavaa, jos mahdollisimman moni osallistuja näkee toisensa ja opettaja näkee osallistujat. Osallistuminen ilman kameraa ja mikrofonia on kuitenkin myös mahdollista.

Kuka opettaa?

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Päiväretriitti järjestetään lahjoitusperiaatteella. Päiväretriitistä ei siis peritä mitään maksua, mutta päivän lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota, ja Nirodhalle kulujen kattamiseksi. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Päiväretriitille voi ilmoittautua täyttämällä tämän ilmoittautumislomakkeen. Saat vahvistussähköpostin ilmoittautumisjärjestelmältä noin vuorokauden sisällä ilmoittautumisestasi. Zoom-sessioon mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia, ja Nirodhan online-tapahtumat tulevatkin usein täyteen. Ilmoittauduthan siis mukaan vain jos olet varma, että pääset oikeasti osallistumaan.

Jos osallistumisesi peruuntuu, ilmoitathan siitä meille mahdollisimman pian sähköpostiosoitteeseen penttila.j@gmail.com, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonotuslistalaiselle.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Parhain terveisin,

Juha Penttilä