Vipassana-meditaatiokurssi verkossa: Tunteet ja mielentilat to 1.10.-5.11.2020

Mitä kurssilla tapahtuu?

Mielessämme voi esiintyä stressaantuneisuutta, rauhaa, ystävällisyyttä, vihaa, levottomuutta, innostuneisuutta, ahdistuneisuutta, tyytyväisyyttä ja lukemattomia muita mielentiloja. Mielentiloillamme on valtava vaikutus siihen, millaisia ajatuksia ja muistoja mielessämme ilmenee, miten tulkitsemme maailmaa ja miten käyttäydymme. Mielentilamme saattavat aiheuttaa meille suuren määrän tarpeetonta kärsimystä.

Tällä kurssilla perehdymme siihen, miten voimme tiedostaa mielentilamme paremmin ja kohdata ne taitavammin. Käsittelemme sekä haastavien mielentilojen kanssa harjoittamista että suotuisien mielentilojen kehittämistä. Perehdymme myös siihen, millaisia ohjeita Buddha antoi mielentilojen kanssa harjoittamiseen Satipatthana-suttassa (neljän mindfulnessin perustan suttassa), joka on yksi perinteemme tärkeimmistä alkuperäisteksteistä. Kurssi pyrkii tuomaan tasapainoa, vapautta, viisautta, selkeyttä ja samaistumattomuutta niin vahvojen kuin hyvin hienovaraistenkin mielentilojen kanssa elämiseen ja harjoittamiseen.

Kurssi sisältää ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita, pienryhmäkeskusteluja sekä aikaa kysymyksille ja vastauksille. Jokaisella kurssikerralla annetaan tehtäviä ja harjoituksia seuraavaksi viikoksi. Tämä kuuden kerran kurssi auttaa syventämään ja laajentamaan omaa harjoitusta niin meditaatiotyynyllä kuin arjen lomassakin.

Missä kurssi pidetään? Mitä varusteita tarvitaan?

Kurssi pidetään kuutena peräkkäisenä torstai-iltana 1.10. – 5.11.2020 klo 18-20. Kurssi järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja kurssin Zoom-linkki lähetetään mukaan mahtuneille viimeistään muutama päivä ennen kurssin alkua.

Huomaathan, että laitteessasi täytyy olla toimiva kamera ja mikrofoni, sillä kurssikertoihin sisältyy pienryhmätyöskentelyä muiden kurssilaisten kanssa.

Voit valintasi mukaan istua kurssikertojen aikana tuolilla tai lattialla. Ohjattuja meditaatioita voi tehdä myös seisoma- tai makuuasennossa.

Kurssisessioiden Zoom-linkki on toiminnassa kurssi-iltoina klo 17:45 alkaen. Halukkaat voivat jäädä kurssisessioiden päätyttyä klo 20 juttelemaan vapaamuotoisesti keskenään Zoomin välityksellä virtuaaliteehetkenomaisesti.

Kuka opettaa?

Kurssilla opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääohjaajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Parhaillaan hän käy Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat käyneet vipassana-meditaation peruskurssin ja/tai harjoittaneet mindfulness-tyyppistä meditaatiota jonkin aikaa. Meditaatiokokemus myös jostakin muusta meditaatioperinteestä kuin vipassanasta sopii pohjatiedoksi kurssille.

Pyydämme osallistujia sitoutumaan tulemaan paikalle vähintään viiteen kuudesta kurssikerrasta. Kotitehtävien tekeminen on vapaaehtoista mutta erittäin suositeltavaa.

Miten pääsee mukaan? Paljonko maksaa?

Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän lomakkeen. Ilmoittautumisjärjestelmä lähettää sinulle sähköpostiviestin noin vuorokauden sisällä ilmoittautumisestasi.

Nirodhan kurssit tulevat usein täyteen. Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen hyvissä ajoin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi, jotta voimme antaa paikkasi eteenpäin mahdolliselle jonotuslistalaiselle.

Kurssin hinta on 5 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan kurssin järjestämisen käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla. Lähetämme tarvittavat tilitiedot kurssille mukaan mahtuneille ennen kurssin alkua.

Kurssin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Kurssikertojen lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Kurssia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Ystävällisin terveisin
Anne Patrikainen