Päiväretriitit: Anatta, ei-itse, ja metta, rakastava ystävällisyys 18.-19.5.2019 Helsingissä

Retriittipäivät koostuvat istuma- ja kävelymeditaatiosta, ohjatuista ja hiljaisista meditaatioista ja opetuspuheesta. Päivien aikana on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista ohjausta harjoitukseensa tapaamisissa opettajan kanssa. Hiljaisuudessa vietetyt päivät ovat mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta, ja ne sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneillekin harjoittajille. On mahdollista osallistua vain yhteen tai molempiin päiviin. Retriittipäivät ovat kokonaisuudessaan suomenkielisiä.

Lauantain teemana on buddhalaisten tyhjyysopetusten ytimessä oleva ajatus anattasta, itsen tyhjyydestä. Minuutemme sanotaan olevan ehdollisesti rakentunut vaikutelma vailla omaa erillistä olemassaoloa. Mutta samaan aikaan arkinen kokemuksemme omasta olemassaolostamme tuntuu täysin kiistattomalta ja itsestäänselvältä – koko elämämme jäsentyy minuuden kokemuksen ympärille. Voimme alkaa riisua kokemuksemme omistamisen ja itsen olemassaolon harhaa meditatiivisesti erinäisillä menetelmillä. Ilmiöihin ja harhaisiin käsityksiin takertumisen heltiäminen tuo harjoituksen myötä syvää vapautumista ja mahdollistaa myötätunnon kukoistamisen.

Sunnuntain teemana on rakastava ystävällisyys, metta. Tietoinen läsnäolo paljastaa suhtautumisessamme itseemme ja muihin tarpeetonta, kivuliasta ankaruutta ja kaunaisuutta. Hyväntahtoisuuden harjoittaminen meditatiivisesti pehmentää näitä kovettuneita asenteita. Se saa meidät kohtelemaan niin muita, kuin myös itseämme ja kokemustamme hellyydellä ja lämmöllä. Alamme luonnostaan tuntea yhteyttä ihmisiin, luontoon ja kokemukseemme, erillisyyden ja etäisyyden vaikutelmien vaimetessa. Metta on ilmiöiden tyhjyyden vapauttavalla tavalla paljastava tapa nähdä.

Retriittipäivissä voi meditoida lattialla tai tuolilla. Lattialla istumista varten Nirodha tuo päiväretriiteille alustoja ja meditaatiotyynyjä. Osallistujat ovat tervetulleita tuomaan omia istuimiaan, ja tarvittaessa lisätyynyjä, meditaatiopenkin tai viltin. Nirodha tarjoaa osallistujille teetä ja kahvia, mutta ota mukaasi omat lounaseväät. Koululla on mahdollisuus lämmittää ruokaa mikrossa. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuheisiin.

Kurssiajat: 11:00-17:00, ovet aukeavat klo 10:30
Päivämäärät: lauantai 18. ja sunnuntai 19.5.2019
Sijainti: Katajanokan ala-asteen sali, Laivastokuja 6, Helsinki
Ilmoittautumiset: Voit ilmoittautua retriittipäiviin täyttämällä tämän lomakkeen.
Kysymykset: penttila.j@gmail.com, 044-0887881 tai sampo.koistinen@iki.fi, 044-0513176
Hinta: Yhden päivän osallistumismaksu on 20€ ja kahden 35€. Sen voi maksaa Nirodhan pankkitilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 301905189. Osallistumismaksulla katetaan vain kurssin käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, retriittipäiviin voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla. Peruutustapauksissa emme pysty palauttamaan osallistumismaksua.

Ohjaajien palkkio katetaan osallistujien anteliaisuudella. Lahjoituksia ohjaajille voi jättää retriittipäivissä käteisellä tai maksukortilla, tai tilisiirrolla Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 520056. Lue lisää lahjoituksista.

Opettajista
Lauantain opettaja, Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.

Sunnuntain opettaja, Sampo Koistinen on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja opettanut meditaatiota vuodesta 2008. Hän on Nirodha ry:n perustajajäsen ja on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen. Opetuksessaan Sampo painottaa kokemuksellisen, vapauttavan ymmärryksen tuomaa välitöntä helpotusta. Myös dharman ja yhteiskunnallisen muutoksen yhdistäminen on hänelle tärkeää, ja hengellisyys yhdistyy hänellä ilmastoaktivismiin mm. Ilmastovanhemmissa, Vihreässä Buddhassa ja Elokapinassa (Extinction Rebellion). Sampo on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.