Online-päiväretriitti la 22.5.2021 klo 10-17: Rentous ja yksinkertaisuus

Mikä on päiväretriitin teema?

Meditoidessamme saatamme päätyä suorittamaan jotakin harjoitusta. Saatamme olla asennoituneita niin, että kun jossain vaiheessa opimme tämän harjoituksen, tai saamme sen avulla muokattua kokemuksemme kohdalleen, elämästämme tulee silloin helpompaa ja mukavampaa. Vaikka nykyhetkessä lepäämisen idea saattaa vetää meitä puoleensa, harjoitusta suorittaessamme nykyhetki ja lepääminen saattavat kokonaan unohtua. 

Tällä päiväretriitillä palaamme oleelliseen: rentouteen, yksinkertaisuuteen ja levolliseen hetkessä oleiluun. Loppujen lopuksi kyse ei ollut mistään monimutkaisesta. Kyse ei myöskään ollut siitä, että meditoisimme jotain kuviteltua tulevaisuuden hetkeä varten. Voimmeko yksinkertaisesti palata olemaan tässä ja nyt, elämään tässä ja nyt, siinä ainoassa hetkessä jonka voimme koskaan kokea? 

Retriitillä tutkimme miten voimme päästää irti mielen liiallisista suorittamistaipumuksista sekä sellaisista usein tiedostamattomista uskomuksista ja asenteista, jotka estävät hetkessä lepäämistä. Retriitti on mahdollisuus saada hengähdyshetki arjen pyörityksestä ja pysähtyä ihan vain rennosti olemaan. Olemisen maistaminen jää toivottavasti hyödyttämään elämää myös retriitin jälkeen. 

Miten online-päiväretriitti toimii?

Päiväretriitti järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja tapahtuman Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

Voit valintasi mukaan osallistua päiväretriitille kotoa, mökiltä, metsästä tai muulta itsellesi mieluiselta paikalta. Sekä istuma- että kävelymeditaatiota voit tehdä ulkona tai sisällä. Jos mahdollista, pyri valitsemaan sellainen ympäristö, jossa voit viettää koko päiväretriitin rauhassa ja hiljaisuudessa, ja joka on mahdollisimman miellyttävä. On kuitenkin ok, jos sinun täytyy jossain vaiheessa päivää lyhyesti kommunikoida esimerkiksi muiden perheenjäsenten kanssa. 

Koetamme päiväretriitillä luoda mahdollisimman suotuisat puitteet rauhaisalle hetkessä lepäämiselle, joten on tärkeää, että luovumme retriitin ajaksi netistä, sosiaalisesta mediasta, kirjoista, televisiosta, viesteistä ja notifikaatioista. Jos sinun on mahdollista laittaa kännykkäsi kokonaan pois päältä, se on suureksi avuksi. 

Pyrithän pääsemään mukaan koko päiväksi, sillä ohjelma muodostaa kokonaisuuden. Voit halutessasi korvata osan kävelymeditaatiosta esimerkiksi joogalla, qi gongilla, luovalla liikkeellä tai läsnäolevalla oleilulla.

Kenelle päiväretriitti sopii?

Päiväretriitti on hyvä mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta päiväretriiteistä. Aiempi kokemus mindfulnessista ja istumameditaatiosta on tarpeen, mutta kokemusta kävelymeditaatiosta ei tarvita. Päiväretriitti on suomenkielinen.

Päiväretriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä päiväretriitillä tapahtuu?

Päiväretriitti koostuu istuma- ja kävelymeditaatiosta sekä opetuspuheesta. Päivän aikana on myös tarjolla vapaaehtoista henkilökohtaista ohjausta harjoitukseen ryhmätapaamisessa opettajan kanssa. Aikataulu on seuraavanlainen:

10:00 Retriitin aloitus
10:30 Ohjattu istumameditaatio
11:00 Ohjattu kävelymeditaatio
11:45 Ohjattu istumameditaatio
12:20 Lounastauko
13:20 Opetuspuhe
14:00 Kävelymeditaatio omaan tahtiin tai valinnainen ryhmätapaaminen
15:00 Kevyesti ohjattu istumameditaatio
15:35 Kävelymeditaatio omaan tahtiin
16:15 Hiljainen istumameditaatio ja retriitin lopetus
17:00 Retriitti loppuu

Kuka opettaa?

Päiväretriitillä opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääohjaajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Parhaillaan hän käy Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Mitä varusteita tarvitaan?

Istumameditaatiojaksoilla voit istua maassa tai tuolilla. Voit tehdä myös seisoma- tai makuumeditaatiota. Jos suunnittelet istuvasi maassa, päällä on hyvä olla rennot, kiristämättömät vaatteet. Varaathan valmiiksi istumameditaatiota varten tarvitsemasi välineet, esimerkiksi meditaatiotyynyn, penkin, lisätyynyjä ja viltin. Kävelymeditaatiota varten tarvitset noin 10-20 askeleen mittaisen suoran reitin joko ulkoa tai sisältä. Jos suunnittelet meditoivasi ulkona, otathan mukaasi säänmukaiset vaatteet.

Varaathan mukaasi lounaseväät, jotta sinun ei tarvitse lähteä hankkimaan ruokaa kesken päiväretriitin, vaan voit harjoitella rauhallista läsnäolevaa syömistä. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuhetta varten.

Osallistumiseen tarvitset toimivan kameran ja mikrofonin, sillä päiväretriitillä tehdään harjoitus pienryhmissä. Jos se on sinulle mahdollista, harkitsethan kameran pitämistä päällä myös kaikissa koko ryhmän sessioissa. Yhteisöllisyyden ja ilmapiirin kannalta on mukavaa, jos mahdollisimman moni osallistuja näkee toisensa ja opettaja näkee osallistujat. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Voit ilmoittautua päiväretriitille täyttämällä tämän lomakkeen. Noin vuorokauden sisällä ilmoittautumisestasi saat ilmoittautumisjärjestelmältä lyhyen sähköpostin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan sähköpostiosoitteesi. Tätä vahvistusta seuraavan viikon sisällä saat sähköpostiisi pidemmän infokirjeen. 

Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen hyvissä ajoin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi, jotta voimme antaa paikkasi eteenpäin mahdolliselle jonotuslistalaiselle.

Päiväretriitin hinta on 5 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan päiväretriitin järjestämisen käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla. Lähetämme tarvittavat tilitiedot sähköpostitse infokirjeessä.

Päiväretriitin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Retriitin lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Lopuksi

Päiväretriittiä koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Parhain terveisin
Anne Patrikainen