Online-päiväretriitti su 12.6.2022: Kokemuksen kohtaaminen viisaudella

Mikä on päiväretriitin teema?

Sekä elämässä että meditaatiossa tulee väistämättä vastaan erilaisia oloja tuskallisista ihaniin: Kipua, iloa, levottomuutta, kauneutta, ahdistusta, innostusta, yksinäisyyttä, onnea, stressiä… Jotkut kokemukset saattavat saada mielen reaktiivisuuden tai hämmennyksen tilaan. Miten voisimme oppia sallimaan vaikeammatkin kokemukset tasapainoisesti ilman että mieli jännittyy vastustamaan ja tekee niistä ongelman? Miten voisimme avautua täysin sydämin nauttimaan kauniista kokemuksista ilman että mieli supistuu takertumaan tai eksyy ahnehtivien ajatusten pyöritykseen? Miten voisimme saada läsnäolon myös neutraalimpien kokemusten kanssa osaksi elämäämme ilman että mieli tylsistyy ja alkaa havitella jotain muuta?

Tällä päiväretriitillä syvennymme GRAIN-menetelmään, jonka viisi askelta auttavat meitä kohtaamaan minkä tahansa kokemuksemme mahdollisimman viisaasti ja tasapainoisesti. Menetelmän askeleet ovat maadoittuminen, tunnistaminen, salliminen, lempeä tutkiminen ja samaistumattomuus. Menetelmään syvennytään opetusten ja meditaatioharjoitusten kautta. Päiväretriitillä on myös mahdollista kysyä kysymyksiä isossa ryhmässä sekä osallistua vapaaehtoiseen pienryhmätapaamiseen lisätueksi harjoitukselleen.

Aloittelevammille harjoittajille päiväretriitti on mainio tapa saada tärkeä GRAIN-menetelmä osaksi omaa työkalupakkia. Kokeneemmille harjoittajille päiväretriitti on hieno tilaisuus päästä syventämään kokemuksellista ymmärrystä menetelmästä. Päiväretriitti tarjoaa myös mahdollisuuden hengähtää, pysähtyä ja muistaa läsnäolo arjen kiireiden keskellä.

Miten online-päiväretriitti toimii?

Päiväretriitti järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja tapahtuman Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

Voit valintasi mukaan osallistua retriitille kotoa, mökiltä tai muulta itsellesi mieluiselta paikalta. Sekä istuma- että kävelymeditaatiota voit tehdä sisällä tai ulkona, esimerkiksi pihalla tai luonnossa. Jos mahdollista, pyri valitsemaan sellainen ympäristö, jossa voit viettää päivän rauhassa ja hiljaisuudessa. On kuitenkin ok, jos sinun täytyy jossain vaiheessa päivää lyhyesti kommunikoida esimerkiksi muiden perheenjäsenten kanssa. 

Koetamme päiväretriitillä luoda mahdollisimman suotuisat puitteet rauhaisalle hetkessä lepäämiselle, joten on tärkeää, että luovumme retriitin ajaksi webistä, sosiaalisesta mediasta, kirjoista, televisiosta, viesteistä ja notifikaatioista. Jos sinun on mahdollista laittaa kännykkäsi kokonaan pois päältä ja käyttää jotakin muuta kelloa tai ajastinta, se on retriittikokemuksen kannalta suureksi avuksi. 

Pyrithän pääsemään mukaan koko päiväksi, sillä ohjelma muodostaa tarkkaan mietityn kokonaisuuden. Jos se tukee hyvinvointiasi, voit halutessasi korvata toisen iltapäivän kävelymeditaatiojaksoista esimerkiksi rauhallisella joogalla, qi gongilla tai läsnäolevalla luovalla liikkeellä.

Kenelle päiväretriitti sopii?

Päiväretriitti on hyvä mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta päiväretriiteistä. Kokemus mindfulnessista ja istumameditaatiosta on tarpeen, mutta aiempaa kokemusta kävelymeditaatiosta tai GRAIN-menetelmästä ei tarvita. Päivä on suomenkielinen.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä päiväretriitillä tapahtuu?

Päiväretriitti koostuu istuma- ja kävelymeditaatiosta sekä opetuksista. Päivän aikana on myös tarjolla vapaaehtoista henkilökohtaista ohjausta harjoitukseen ryhmätapaamisessa opettajan kanssa. Aikataulu on seuraavanlainen:

9:30 Retriitin aloitus
10:05 Ohjattu istumameditaatio
10:35 Ohjattu kävelymeditaatio
11:20 Opetuksia, ohjattu istumameditaatio ja kysymyksiä&vastauksia
12:10 Lounastauko
13:00 Opetuksia ja ohjattu istumameditaatio
13:35 Kävelymeditaatio omaan tahtiin tai valinnainen ryhmätapaaminen
14:25 Opetuksia, ohjattu istumameditaatio ja kysymyksiä&vastauksia
15:15 Kävelymeditaatio omaan tahtiin
15:45 Istumameditaatio ja retriitin lopetus
16:30 Retriitti loppuu 

Kuka opettaa?

Päiväretriitillä opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääohjaajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on suorittanut Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutuksen, jota opettivat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber. Anne on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta nykyään hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Mitä varusteita tarvitaan?

Istumameditaatiojaksoilla voit istua maassa tai tuolilla. Istumisen sijasta voit tehdä myös seisoma- tai makuumeditaatiota. Jos suunnittelet istuvasi maassa, päällä on hyvä olla rennot, kiristämättömät vaatteet. Varaathan valmiiksi istumameditaatiota varten tarvitsemasi välineet, esimerkiksi meditaatiotyynyn, penkin, lisätyynyjä ja viltin. Kävelymeditaatiota varten tarvitset noin 10-20 askeleen mittaisen suoran reitin joko ulkoa tai sisältä. Jos suunnittelet meditoivasi ulkona, otathan mukaasi säänmukaiset vaatteet.

Varaathan mukaasi lounaseväät, jotta sinun ei tarvitse lähteä hankkimaan ruokaa kesken päiväretriitin, vaan voit harjoitella rauhallista läsnäolevaa syömistä. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuksia varten.

Osallistumiseen tarvitset toimivan kameran ja mikrofonin, sillä ohjelmaan sisältyy myös jakamista pienryhmissä. Jos se on sinulle mahdollista, harkitsethan kameran pitämistä päällä myös kaikissa koko ryhmän sessioissa. Yhteisöllisyyden ja ilmapiirin kannalta on eduksi, jos mahdollisimman moni osallistuja näkee toisensa ja opettaja näkee osallistujat. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Voit ilmoittautua päiväretriitille täyttämällä tämän lomakkeen. Noin vuorokauden sisällä ilmoittautumisestasi saat ilmoittautumisjärjestelmältä lyhyen sähköpostin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan sähköpostiosoitteesi. Tätä vahvistusta seuraavan viikon sisällä saat sähköpostiisi pidemmän infokirjeen. 

Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen hyvissä ajoin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi, jotta voimme antaa paikkasi eteenpäin mahdolliselle jonotuslistalaiselle.

Päiväretriitin hinta on 5 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan päiväretriitin järjestämisen käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla. Lähetämme tarvittavat tilitiedot sähköpostitse infokirjeessä.

Päiväretriitin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Retriitin lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Lopuksi

Päiväretriittiä koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Parhain terveisin
Anne Patrikainen