Online-päiväretriitti su 11.6.2023: Lempeyden ja ystävällisyyden päivä

Mikä on päiväretriitin teema?

Tällä päiväretriitillä syvennymme hyväntahtoisuuden, lempeyden, lämmön ja ystävällisyyden vaalimiseen. Rakennamme yhteyttä näihin kauniisiin sydämen laatuihin, virittäydymme huomaamaan niitä kokemuksessamme ja perehdymme erilaisiin tapoihin vahvistaa niitä. Harjoitamme näitä mettan eri sävyjä niin kehomme osia, itsemme osia, meille läheisiä ihmisiä, haastavampia ihmisiä, suurempia joukkoja kuin omaa kokemustammekin kohtaan.

Metta-harjoituksiin syvennytään pienten opetuspuheiden ja ohjattujen meditaatioiden kautta. Retriitillä on myös mahdollista kysyä kysymyksiä isossa ryhmässä sekä osallistua vapaaehtoiseen pienryhmätapaamiseen lisätueksi harjoitukselleen.

Aloittelevammille harjoittajille päiväretriitti on mainio tapa tulla tutuksi näiden lämpimien sydämen laatujen kanssa. Kokeneemmille meditoijille päiväretriitti on hieno tilaisuus päästä syventämään ja laajentamaan harjoitustaan. Päiväretriitti tarjoaa myös mahdollisuuden hengähtää sekä muistaa läsnäolo ja lempeys arjen pyörityksen keskellä.

Miten online-päiväretriitti toimii?

Päiväretriitti järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja tapahtuman Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

Voit valintasi mukaan osallistua retriitille kotoa, mökiltä tai muulta itsellesi mieluiselta paikalta. Sekä istuma- että kävelymeditaatiota voit tehdä sisällä tai ulkona, esimerkiksi pihalla tai luonnossa. Jos mahdollista, pyri valitsemaan sellainen ympäristö, jossa voit viettää päivän rauhassa ja hiljaisuudessa. On kuitenkin ok, jos sinun täytyy jossain vaiheessa päivää lyhyesti kommunikoida esimerkiksi muiden perheenjäsenten kanssa. 

Koetamme päiväretriitillä luoda mahdollisimman suotuisat puitteet rauhaisalle hetkessä lepäämiselle, joten on tärkeää, että luovumme retriitin ajaksi webistä, sosiaalisesta mediasta, kirjoista, televisiosta, viesteistä ja notifikaatioista. Jos sinun on mahdollista laittaa kännykkäsi kokonaan pois päältä ja käyttää jotakin muuta kelloa tai ajastinta, se on retriittikokemuksen kannalta suureksi avuksi. 

Pyrithän pääsemään mukaan koko päiväksi, sillä ohjelma muodostaa tarkkaan mietityn kokonaisuuden. Jos se tukee hyvinvointiasi, voit halutessasi korvata toisen iltapäivän kävelymeditaatiojaksoista esimerkiksi rauhallisella joogalla, qi gongilla tai läsnäolevalla luovalla liikkeellä.

Kenelle päiväretriitti sopii?

Päiväretriitti on hyvä mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta päiväretriiteistä. Kokemus mindfulnessista ja istumameditaatiosta on tarpeen, mutta aiempaa kokemusta kävelymeditaatiosta tai metta-harjoituksesta ei tarvita. Päivä on suomenkielinen.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä päiväretriitillä tapahtuu?

Päiväretriitti koostuu istuma- ja kävelymeditaatiosta sekä opetuksista. Päivän aikana on myös tarjolla vapaaehtoista henkilökohtaista ohjausta harjoitukseen ryhmätapaamisessa opettajan kanssa. Aikataulu on seuraavanlainen:

9:30 Retriitin aloitus
10:05 Ohjattu istumameditaatio
10:35 Ohjattu kävelymeditaatio
11:20 Opetuksia, ohjattu istumameditaatio ja kysymyksiä&vastauksia
12:10 Lounastauko
13:00 Opetuksia ja ohjattu istumameditaatio
13:35 Kävelymeditaatio omaan tahtiin tai valinnainen ryhmätapaaminen
14:25 Opetuksia, ohjattu istumameditaatio ja kysymyksiä&vastauksia
15:15 Kävelymeditaatio omaan tahtiin
15:45 Istumameditaatio ja retriitin lopetus
16:30 Retriitti loppuu 

Kuka opettaa?

Päiväretriitillä opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääopettajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on suorittanut Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutuksen, jota opettivat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber. Anne on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta nykyään hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Mitä varusteita tarvitaan?

Istumameditaatiojaksoilla voit istua maassa tai tuolilla. Istumisen sijasta voit tehdä myös seisoma- tai makuumeditaatiota. Jos suunnittelet istuvasi maassa, päällä on hyvä olla rennot, kiristämättömät vaatteet. Varaathan valmiiksi istumameditaatiota varten tarvitsemasi välineet, esimerkiksi meditaatiotyynyn, penkin, lisätyynyjä ja viltin. Kävelymeditaatiota varten tarvitset noin 10-20 askeleen mittaisen suoran reitin joko ulkoa tai sisältä. Jos suunnittelet meditoivasi ulkona, otathan mukaasi säänmukaiset vaatteet.

Varaathan mukaasi lounaseväät, jotta sinun ei tarvitse lähteä hankkimaan ruokaa kesken päiväretriitin, vaan voit harjoitella rauhallista läsnäolevaa syömistä. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuksia varten.

Osallistumiseen tarvitset toimivan kameran ja mikrofonin, sillä ohjelmaan sisältyy jakamista pienryhmissä. Jos se on sinulle mahdollista, harkitsethan kameran pitämistä päällä myös kaikissa koko ryhmän sessioissa. Yhteisöllisyyden ja ilmapiirin kannalta on eduksi, jos mahdollisimman moni osallistuja näkee toisensa ja opettaja näkee osallistujat. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Voit ilmoittautua päiväretriitille täyttämällä tämän lomakkeen. Tämän jälkeen saat ilmoittautumisjärjestelmältä infokirjeen, josta löydät retriitin Zoom-linkin sekä osallistumismaksun tilitiedot.

Päiväretriitin hinta on 5 e. Tällä maksulla katetaan Nirodhan kuluja. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla.

Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, voit tehdä sen klikkaamalla linkkiä ilmoittautumisjärjestelmältä tulleessa sähköpostissa. Peruutustapauksissa emme valitettavasti voi palauttaa osallistumismaksua.

Päiväretriitin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Retriitin lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Lopuksi

Päiväretriitin ilmoittautumista koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen retriitit3@nirodha.fi. Muut retriittiin liittyvät tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Parhain terveisin
Anne Patrikainen