Retkeilyretriitti 15.-22.8.2023 Kittilässä, Lapissa: Juha Penttilä

Miten tunnistaa luonnollinen tietoisuus

Meditatiivisen prosessin voi nähdä luonnon tutkimisena. Kauniissa luonnonympäristössä tapahtuva retriitti voi tukea kykyämme nähdä ja avata itsemme luonnollisten prosessien virralle. Tuo virta muodostaa sekä sisäisen maailmamme että meitä ympäröivän maailman. 

Tämä näkökulma voi tuoda vapautta paineistetusta suuntautumisesta, jossa yritämme saada jotain, jonka ajattelemme puuttuvan meiltä, tai mennä jonnekin muualle, kuin missä olemme tässä ja nyt. Meditaation työvälineitä käyttämällä voimme päästä syvemmälle tähän hetkeen ja paljastaa perimmäisen todellisuuden, joka on aina läsnä. 

Tutkiessamme sisäistä ja ulkoista luontoa näemme, että kaikki kokemus on syiden ja olosuhteiden virtaa. Kokemus nousee ja laskee jatkuvasti, kun olosuhteet muuttuvat. Alamme saamaan yhteyttä luonnollisen tietoisuuden laatuun. Se on ulottuvillamme kaikissa hetkissä riippumatta kokemuksen muuttuvasta virrasta. Alamme luottaa, että tunnistamme luonnollisen tietoisuuden ja voimme turvautua siihen. Näin voimme alkaa vapautua kokemuksen hallitsemisen, muuttamisen ja korjaamisen taakasta. Pääsemme irti näkemyksestä, että kokemusta pitäisi muokata sellaiseksi, kuin ajattelemme, että sen pitäisi olla. Sen sijaan olemme samassa linjassa luonnon kanssa ja voimme rentoutua todellisuuteen, jossa asiat ovat niin kuin ne ovat. 

Selkeä näkeminen ja viisaus nousevat luonnollisesti. Näemme itse, mikä johtaa hyvinvointiin ja mikä kärsimykseen omassa elämässämme ja ympäröivässä maailmassa. Sydän avautuu luonnollisesti myötätunnon ja hyväntahtoisuuden energioille, ja voimme elää elämäämme suuremman tasapainon, eheyden, luottamuksen ja yhteyden paikasta käsin. 

Retriitillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä retriitillä tapahtuu? Kenelle se sopii?

Retkeilyretriitillä yhdistyvät meditatiivinen läsnäolo toistemme ja ympäröivän luonnon kanssa sekä leiripaikan tuoma, varsin vaatimaton, luksus. Toivomme retriitistä kannattelevaa, ravitsevaa ja maagista kokemusta meille kaikille.

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vaikka retkeilyretriitti on fyysisesti kevyempi vaihtoehto kuin perinteinen vaellusretriitti, teemme kuitenkin pitkiä kävelyretkiä välillä haastavassakin maastossa. Hyvä fyysinen kunto ja terveys ovat siis edellytyksiä tälle retriitille osallistumiseen.

Retriitti pidetään Kukasjärvellä Kittilässä, Pallas-Yllästunturin Kansallispuiston reunalla. Meillä on käytössämme Helsingin Seudun Lapinkävijöiden maja kauniin Kukasjärven rannalla. Majoitumme teltoissa majan ympärille ja teemme päiväkävelyitä ympäröivälle seudulle. Maja tarjoaa meille suojaisan sisätilan meditoimiseen kylmällä tai sateisella säällä. Leiripaikkamme pysyy siis koko retriitin ajan samana, toisin kuin ’perinteisellä’ vaellusretriitillä.

Retriitti opetetaan englanniksi, mutta henkilökohtaista ohjausta on saatavilla myös suomeksi.

Kuka opettaa?

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää.

Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 380 € (sis. alv 24%), mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Heini Repometsä (käytännön järjestelyt) heini.repometsa@gmail.com, 045 675 5043
Marianne (Nella) Woodbury (ilmoittautumisasiat) retriitit2@nirodha.fi, puhelin (vain Whatsapp, Telegram ja iMessage): +1 470 641 7056