Retkeilyretriitti 2.-9.9.2021 Kittilässä Lapissa: Kirsten Kratz ja Juha Penttilä

Anna maailman koskettaa

Retkeilyretriitti on arvokas tilaisuus harjoittaa läsnäoloa ja dharmaa, buddhalaisia opetuksia, villin ja kauniin Lapin erämaassa, yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Jokaisen osallistuminen synnyttää matkaamme tukevan yhteisön. Sitä kannattelee myös ympäröivän luonnon laajempi yhteisö, josta se on myös osa.

Astumme Lapin erämaahan kunnioituksella, vastaanottaen ja herkkyydellä. Siten jokainen askelemme voi johtaa meitä löytämään sydämemme kesyttämättömän ja käsittämättömän syvyyden, sen kykyvyn ystävällisyyteen ja myötätuntoon, iloon, kauneuteen ja merkityksellisyyteen.

Omistamme aikaamme kävelemiselle jalossa hiljaisuudessa, meditatiivisen mielenrauhan kehittämiselle, ja myös hengellisen toveruuden tutkimiselle. Retkeilyretriitillä tarjotaan pohdintoja dharmasta, ohjattuja meditaatioita ja neuvoja muodolliseen harjoitukseen. Tilaa on myös jakamiselle ja yksinkertaisesti nauttimiselle yhdessäolosta.

Retriitillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Olkoon tämä retriitti ravitseva kokemus meille kaikille. Syventäköön se viisautta ja myötätuntoa sydämissämme, kaikkien elävien olentojen hyväksi.

Mitä retriitillä tapahtuu? Kenelle se sopii?

Järjestettyämme suosittuja vaellusretriittejä usean vuoden ajan, haluamme tänä vuonna tarjota lisäksi myös ”retkeilyretriitin” Napariirin erämaaolosuhteissa. Tämä on ensimmäinen retkeilyretriitti ja toivomme luovamme yhdessä kanssasi jotain kannattelevaa, ravitsevaa ja maagista. Retriitillä yhdistyvät meditatiivinen läsnäolo toistemme ja ympäröivän luonnon kanssa sekä leiripaikan tuoma, varsin vaatimaton, luksus.

Voit liittyä seuraamme, jos sinulla on aiempaa kokemusta meditaatioretriiteistä (vähintään yksi 5-päivän retriitti). Kohtuullinen fyysinen kunto on myös tarpeen, sillä vietämme paljon aikaa ulkona ja teemme välillä pitkiäkin kävelyretkiä. Tämä retriitti on kuitenkin fyysisesti kevyempi vaihtoehto kuin perinteinen vaellusretriitti.

Retriitti pidetään Kittilässä, Pallas-Yllästunturin Kansallispuiston reunalla. Meillä on käytössämme Helsingin Seudun Lapinkävijöiden maja kauniin Kukasjärven rannalla. Majoitumme teltoissa majan ympärille ja teemme päiväkävelyitä ympäröivälle seudulle. Maja tarjoaa meille suojaisan sisätilan meditoimiseen kylmällä tai sateisella säällä. Leiripaikkamme pysyy siis koko retriitin ajan samana, toisin kuin ’perinteisellä’ vaellusretriitillä.

Retriitti opetetaan englanniksi, mutta henkilökohtaista ohjausta on saatavilla myös suomeksi.

Ketkä opettavat?

Kirsten Kratz on harjoittanut buddhalaista meditaatiota Aasiassa ja lännessä vuodesta 1993 lähtien. Kirsten on opettanut vuodesta 2006, ja vuodesta 2015 lähtien on tarjonnut tukea Gaia Housessa pitkiä henkilökohtaisia retriittiä istuville. Kirstenin rakkautensa dharmaan ja ymmärryksensä siitä on vaikuttanut vahvasti muun muassa hänen ystävänsä ja opettajakollegansa Rob Burbean opetukset. Yksi hänen intohimoistaan on tutkia, miten viisausopetukset voivat vaalia tarkoituksenmukaista reagointia aikamme haasteisiin, ja hän näkee aktivismin oman harjoituksensa tärkeänä ilmaisuna. Kirsten on ollut  käynnistämässä DANCE:a (Dharma Action Network for Climate Engagement) ja hän opettaa myös kaikille avoimilla ”Freely Given” retriiteillä. Kirsten on opettanut Nirodhan vaellusretriitillä 2015, 2017 ja 2019, ja rakastui jo ensimmäisellä kerralla Lapin erämaihin. Kirstenin opetuspuheita löytyy täältä.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 250e, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Heini Repometsä (käytännön järjestelyt, heini.repometsa@gmail.com, 045 675 5043)
Marianne Kautiala (ilmoittautumiset, 050 531 8228)