Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 22.-29.5.2022 Kruusilassa: Leela Sarti

Ajaton läsnäolo 
– kotona itsessä ja elämässä

Retriitti tarjoaa mahdollisuuden pysäyttää maailman liike-energia. Tällöin se, mikä on perustavaa ja todellista, voi nousta pintaan ja kehollistua. Retriitillä tutkimme, miten voimme maadoittua ajattoman läsnäolon syvyyteen keskellä jokapäiväistä arkea. Tutkailemme, kuinka on mahdollista elää hiljaisuuteen ja tyhjyyteen pohjautuvaa täyttä elämää ja kuitenkin samalla olla oma itsensä, elää rauhassa muiden kanssa ja tehdä asioita, joita täytyy tehdä. Kokonainen, herkästi ja avoimesti eletty elämä edellyttää sydämen läsnäoloa. Sydän sulattelee elämänkokemukset. Sydän, joka on myötätuntoinen, lempeä ja järkkymätön, voi syleillä elämän haasteita ja suruja. Kun tunnemme sydämemme, voimme olla läheisessä yhteydessä elämään, sen merkitykseen ja iloon.

Miten voisimme olla kotonamme omissa nahoissamme ja elämän olosuhteissa? Kuinka voimme herättää tietoisuuden ja sydämen, joka syleilee elämää, dukkhaa ja sitä, mikä avautuu niiden tuolla puolen? Tuhansia vuosia buddhalaiset harjoittajat ovat seuranneet kahdeksanosaista polkua, jonka tarkoituksena on harjoittaa ihmiset kohtaamaan elämä viisaasti ja myötätuntoisesti. Retriitillä harjoitetaan tätä taitoa niin, että se sopii omaan aikaamme ja sen olosuhteisiin.

Antaudumme meditatiivisille ja kysymiseen pohjautuville harjoituksille, jotka mahdollistavat uudelleenasennoitumisen, syvän levon, irtipäästämisen ja kehollisen kokemisen. Retriitti on pääasiassa hiljainen, jotta läheinen yhteys omaan sisimpään mahdollistuu. Retriittipäivät sisältävät ohjattuja meditaatioita, opetustilanteita sekä tietoisen puhumisen ja kuuntelemisen harjoituksia. Niihin kuuluu myös keskusteluja opettajan kanssa.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on pääosin englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe, työjakso sekä vapaaehtoinen tietoisesti läsnäolevan liikkeen harjoitus. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Leela Sarti on opiskellut Buddhan opetuksia ja harjoituksia yli 30 vuoden ajan. Hän asuu perheineen Ruotsissa, Tukholman saaristossa ja opettaa Insight-meditaatioretriittejä ympäri maailmaa. Lisäksi hän antaa yksilöohjausta Tukholmasta käsin ja nykyään Zoomin välityksellä. Leelalla on maisterintutkinto psykologiasta ja hän on pitkäaikainen Diamond Approach -suuntauksen opiskelija ja opettajaharjoittelija. Vapaa-ajallaan Leela nauttii luonnossa olemisesta: vaelluksesta, melonnasta, ratsastuksesta ja puutarhanhoidosta.

Retriitillä on mahdollisesti mukana myös joku Nirodhan pääohjaajista.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 285 euroa. On mahdollista maksaa myös perushintaa vähemmän tai enemmän. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,

Anna Backholm (manageri, 040 5362 946)

Marianne (Nella) Kautiala (vastaa ilmoittautumisasioista, 050 531 8228)