Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 1.-8.10.2023 Kruusilassa: Alexis Santos

Kun tietoisuudesta tulee luonnollista

Tämä seitsemän päivän retriitti tukee ja/tai syventää mindfulness-harjoitusta luonnollisella ja kestävällä tavalla. Lause ”Kun tietoisuudesta tulee luonnollista” eli ”When Awareness Becomes Natural” on Sayadaw U Tejaniyan viimeisimmän kirjan nimi. Se korostaa mahdollisuutta vaalia tietoisuutta niin, että siitä tulee osa koko elämäntapaamme, ei vain hetkellisesti harjoitettu asia.

Retriitin aikana tutkimme neljää mindfulnessin perustaa, ja keskitymme ymmärtämään Sayadaw U Tejaniyan opettamaa tapaa harjoittaa. Erityisesti kiinnitämme huomiota Oikeaan näkemykseen ja Oikeaan asenteeseen – mielen ominaisuuksiin, jotka ovat keskeisiä rennon ja jatkuvan tietoisuuden ylläpitämisessä kaikessa toiminnassa. Tämän rennon mutta vakauttavan tietoisuuden kautta voimme ymmärtää, miten asiat todella ovat.

Retriitin jälkeen monelle meditoijalle voi olla vaikeaa ylläpitää rauhaa, jonka he ovat saavuttaneet retriitin hiljaisuuden suojassa. Jos olemme riippuvaisia siitä, että tunnemme vain rauhallisia kokemuksia tai saavutamme vain rauhallisia mielentiloja, modernin elämän vaatimusten paineisiin palaaminen voi olla turhauttava tai jopa tuskallinen kokemus.

Tällä retriitillä opetetaan tiettyä harjoitustapaa. Toivomme, että osallistujat ovat avoimia kokeilemaan harjoitusta retriitin opetusten mukaisesti.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on pääosin englanninkielistä. Retriittiaikataulu sisältää jaksoja muodollista istuma- ja kävelymeditaatiota sekä itseohjattua harjoituista. Näin osallistujat saavat mahdollisuuden seurata oman tietoisuutensa rytmiä päivän aikana ja oppivat luottamaan omaan kykyynsä olla kiinnostuneita tietoisuudesta minkä tahansa toiminnan aikana. Osallistujien harjoitusta tuetaan meditaatio-ohjeilla, ryhmätapaamisilla ja opettajan kysymys–vastaus-tuokioilla. Lisäksi retriittiläiset saavaa kopion Sayadaw U Tejaniyan Dhamma Everywhere -kirjasta, jota voi lukea tarvittaessa.

Retriitti vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittipäiviin sisältyy myös työjakso.

Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Alexis Santos on harjoittanut insight-meditaatiota Intiassa, Burmassa ja Yhdysvalloissa vuodesta 2001. Hän on Sayadaw U Tejaniyan pitkäaikainen oppilas, ja on viettänyt useita vuosia buddhalaisena munkkina tämän ohjauksessa. Lisäksi Alexis on suorittanut nelivuotisen Insight Meditation Societyn ja Spirit Rockin opettajakoulutusohjelman, jossa opettajina toimivat muun muassa Joseph Goldstein ja Jack Kornfield. Alexisin opetuksessa korostuu mielen tunteminen luonnollisen ja rennon jatkuvuuden kautta. Hänen lähestymistapansa viisauden ja sydämen ominaisuuksien kehittämiseen on käytännöllinen, intuitiivinen ja myötätuntoinen. Alexis opettaa meditaatioretriittejä eri puolilla maailmaa ja on yksi 10 % Happier -meditaatiosovelluksen opettajista.

Retriitillä on mahdollisesti mukana myös joku Nirodhan pääohjaajista.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 360 euroa. On mahdollista maksaa myös perushintaa vähemmän tai enemmän. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,

Marianne (Nella) Woodbury, ilmoittautumiset, retriitit2@nirodha.fi