16.–20.11.2022 Suomenkielinen online-retriitti: Anne Patrikainen, Juha Penttilä, Sari Markkanen

Kokemuksen kirjon kohtaaminen viisaasti ja myötätuntoisesti

Tällä retriitillä juurrumme kehotietoisuuteen, joka luo vakaan meditatiivisen perustan kärsimyksen taitavalle kohtaamiselle omassa kokemuksessamme. Hyväntahtoisen läsnäolon harjoittaminen pehmentää totunnaisia tapojamme vastustaa kokemustamme. Retriitin harjoitukset ja opetukset auttavat ymmärtämään kehon, mielen ja sydämen vuoropuhelua. Opimme näkemään selkeästi kärsimyksen syntymekanismit ja löytämään keinot kärsimyksen lähteen, takertumisen, hellittämiseen. Tämä meditatiivinen oivallus avaa lisää ovia syvenevälle järkkymättömyydelle, mielenrauhalle ja viisauden kehittymiselle.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä online-retriitillä tapahtuu? Miksi osallistua retriitille?

Online-retriitille voi osallistua haluamastaan paikasta, esimerkiksi kotoa tai mökiltä käsin. Harjoitusta voi tehdä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Online-retriitti tarjoaa mahdollisuuden ruokkia ja syventää harjoitustaan opettajien ja muiden harjoittajien muodostaman yhteisön tuella.

Toivomme, että retriitti voi tukea osallistujia erilaisissa elämäntilanteissa. Onkin mahdollista osallistua retriitille täydessä hiljaisuudessa ja eristyksissä muista. Yhtä lailla on mahdollista osallistua niin, että asuu ja vuorovaikuttaa perheensä kanssa ja hoitaa erilaisia päivittäisiä askareita tai käy töissä.

Retriitin päivittäinen ohjelma koostuu opetuksista, istuma- ja kävelymeditaatiosta sekä mahdollisuuksista pienryhmätapaamisiin opettajien kanssa. Tarjoamme vapaaehtoisen täyden päiväohjelman, jotta kaikki halukkaat voivat antautua jatkuvaan harjoitukseen. Ohjelma on kuitenkin joustava, joten on mahdollista tehdä vähemmän muodollista harjoitusta ja esimerkiksi osallistua ainoastaan päivän muutamaan suositeltuun ohjelmanumeroon. Kummassakin tapauksessa retriitti voi olla tärkeä tuki viisauden ja myötätunnon syvenemiselle.  

Retriitti soveltuu sekä aloittelijoille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Ketkä opettavat?

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla.

Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Juha on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa.

Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.

Anne Patrikainen  on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Anne on suorittanut Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutuksen, jota opettivat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta nykyään hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 50 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Marianne (Nella) Kautiala (retriitit2@nirodha.fi), ilmoittautumisvastaava