Online-retriitti 20.8. – 24.8.2021: Rosalie Dores ja Suvi Laukkanen

Ikiaikainen viisaus nykymaailmassa – 5 päivän Insight Dialogue -retriitti

Maailmanlaajuinen pandemia ja ilmastokriisi kutsuvat meitä tiedostamaan keskinäisen riippuvuutemme toisistamme, mutta myös luonnosta ja koko ympäröivästä maailmasta. Näissä olosuhteissa harha itsenäisestä ja itseriittoisesta ’minästä’ näyttäytyy mielen kudelmana, jonka voi helposti kyseenalaistaa. Buddhan opetukset kantavat yli vuosisatojen kutsuen meitä syvempään ymmärrykseen siitä, miten erottamaton osa olemme koko maailmaa. Näiden opetusten tarkoitus on vaalia polkua, joka vähentää paitsi omaa kärsimystämme, myös kaikkien elävien olentojen kärsimystä.

Insight Dialogue on meditatiivinen harjoitus, joka tunnistaa sosiaalisen ja vuorovaikutuksellisen puolen keskeisyyden henkisessä heräämisessä. Juontaen juurensa Vipassana-perinteestä, se tuo tietoisen läsnäolon, meditatiivisen tutkimisen, keskittymisen ja tyyneyden elementit yksilöllisestä hiljaisesta harjoituksesta vuorovaikutukseen. 

Yhdessä meditoitaessa rakastava ystävällisyys, huolenpito ja myötätunto nousevat luonnollisella tavalla, ja Dharma herää eloon tämän hetken välittömyydessä. Toistemme tuella, herääminen on mahdollista, yhdessä. 

Retriitin aikana tutkimme, miten Buddhan opetukset vastaavat nykymaailman haasteisiin. Keskitymme erityisesti siihen, miten nämä opetukset kutsuvat meitä välittämisen sävyttämään elämään. Tutkimme miten myötäsyntyinen kykymme hoivaan ja huolenpitoon toimii yhdistävänä voimana, elävöittäen ja vahvistaen meitä.

Retriitti sisältää sekä hiljaisen meditaation jaksoja että vuorovaikutuksellista meditaatiota pareissa ja pienryhmissä.

Opetukset ja harjoittamamme meditaatiotekniikat perustuvat pääosin theravada-buddhalaiseen perinteeseen ja ovat yli 2500 vuotta vanhoja. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Osallistujilta toivotaan vakiintunutta meditaatio- tai mindfulnessharjoittelutaustaa.

Opetus on englanninkielistä. Retriitillä on mukana suomenkielinen opettaja, jolta saa halutessaan tukea harjoitukseensa.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Olosuhteet, joissa tällä hetkellä elämme, tuovat mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Voimme kääntyä harjoituksen puoleen sekä välittömänä voimavarana että tilaisuutena syventää harjoitustamme ja ymmärrystämme.

Retriitille osallistuminen kotoa käsin tarjoaa mahdollisuuden ruokkia harjoitustamme opettajien ja toisten harjoittajien muodostaman yhteisön tuella. Tarjoamme päivittäisen retriittiohjelman, joka koostuu opetuksista, meditaatioista sekä mahdollisuuksista pienryhmätapaamisiin opettajien kanssa.

Tiedostamme, että elämäntilanteemme ovat erilaisia ja vaihtelevat sen suhteen, miten paljon aikaa on käytettävissä, onko meidän mahdollista uppoutua kotona hiljaisuuteen vai elämmekö yhdessä muiden kanssa, ja mitä velvollisuuksia meillä on muita kohtaan. 
Toivomme, että tämä retriitti voi tukea osallistujia erilaisissa elämäntilanteissa. Onkin mahdollista osallistua retriitille täydessä hiljaisuudessa ja eristyksissä muista. Yhtä lailla on mahdollista osallistua niin, että asuu ja vuorovaikuttaa perheensä kanssa ja hoitaa erilaisia päivittäisiä askareita tai käy töissä. 

Retriitillä tarjoamme vapaaehtoisen täyden päiväohjelman, jotta kaikki halukkaat voivat antautua jatkuvaan harjoitukseen. Ohjelma on kuitenkin joustava, joten on mahdollista tehdä vähemmänkin muodollista harjoitusta, esimerkiksi osallistua ainoastaan päivän muutamaan suositeltuun ohjelmanumeroon. Kummassakin tapauksessa retriitti voi olla tärkeä tuki viisauden ja myötätunnon syvenemiselle.  

Ketkä opettavat?

Rosalie Dores on läsnäolevan vuorovaikutuksen retriittien (Insight Dialogue) opettaja. Hän on pitänyt online-ohjelmia, työpajoja ja retriittejä Euroopassa ja Aasiassa. Tämän käänteentekevän harjoituksen hän kohtasi vuonna 2006, ja se on siitä lähtien ollut mukana hänen elämässään ja työssään. Rosalie on harjoittanut meditaatiota ja joogaa vuodesta 1992, alkuun Goenka Vipassana -perinteessä ja tällä hetkellä Theravada- ja Insight -meditaatioyhteisöissä. Dharman opiskelu ja harjoitus ovat keskeisiä hänen elämässään. Hän on omistautunut Mindfulness-pohjaisen stressinhallinnan (MBSR) opettaja, kouluttaja ja ohjaaja, joka painottaa kokemuksen kehollista ulottuvuutta kaikessa opetuksessaan. Rosalie asuu Isossa-Britanniassa.

Suvi Laukkanen on läsnäolevan vuorovaikutuksen (Insight Dialogue) opettaja. Hän on harjoittanut meditaatiota ja tietoista läsnäoloa (mindfulnessia) vuodesta 2003 ja läsnäolevaa vuorovaikutusta vuodesta 2007. Hän on tukenut ja opettanut läsnäolevan vuorovaikutuksen ryhmiä paikan päällä ja verkossa vuodesta 2012. Parantamiseen elinikäisesti omistautuneena hän on siirtynyt lääkärinammatista psykoterapiaan, mentoroi tällä hetkellä lääkäreitä ja psykoterapeutteja ja opettaa mm. vuorovaikuttavaa tietoista läsnäoloa ja myötätuntosuuntaista terapiaa. Suvi asuu Tampereella.


Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Online retriitin perushinta on 30 € euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,
Marianne (Nella) Kautiala (050 531 8228)