Online-kurssi: Taitava vuorovaikutus tiistaisin 11.1.-22.2.2022

Mitä kurssilla tapahtuu?

Monet meistä käyttävät päivittäin paljon aikaa puhumiseen, kuuntelemiseen, kirjoittamiseen ja lukemiseen. Tämä vuorovaikutukseen käytetty aika on usein huomattavasti suurempi kuin muodolliseen meditaatioharjoitukseen käyttämämme aika. Tällä kurssilla perehdymme siihen, kuinka voimme käyttää arkisia vuorovaikutustilanteita hyödyksemme edetäksemme harjoituspolulla kohti kasvavaa viisautta ja myötätuntoa, ja kuinka voimme lisätä hyvinvointia sekä omassa elämässämme että ympärillämme olevien ihmisten elämässä.

Kurssilla syvennymme Buddhan opetuksiin taitavasta puheesta, joka muodostaa yhden jalon kahdeksanosaisen polun osista. Vahvistamme kykyämme toimia viisaasti sekä arkisissa että haastavissa vuorovaikutustilanteissa. Tietoinen läsnäolo muodostaa välttämättömän pohjan taitavan vuorovaikutuksen harjoittamiselle, minkä vuoksi teemme kurssilla myös läsnäolevan vuorovaikutuksen harjoituksia.

Kurssi sisältää ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita, harjoituksia pienryhmissä sekä aikaa keskustelulle, kysymyksille ja vastauksille. Jokaisella kurssikerralla annetaan kotitehtäviä seuraavaksi viikoksi. Tämä kuuden kerran kurssi auttaa laajentamaan omaa harjoitusta läpi arkielämän.

Missä kurssi pidetään? Mitä varusteita tarvitaan?

Kurssi pidetään kuutena tiistai-iltana välillä 11.1.-22.2.2022 klo 18-20. Ti 25.1. ei kuitenkaan ole kurssikertaa. Kurssi järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja kurssin Zoom-linkki lähetetään mukaan mahtuneille kurssikirjeessä sähköpostitse.

Huomaathan, että laitteessasi täytyy olla toimiva kamera ja mikrofoni, sillä kurssikertoihin sisältyy olennaisena osana pienryhmätyöskentelyä muiden kurssilaisten kanssa.

Voit valintasi mukaan istua kurssikertojen aikana tuolilla tai lattialla. Meditaatioita voi tehdä myös seisoma- tai makuuasennossa.

Halukkaat voivat jäädä kurssisessioiden päätyttyä klo 20 tutustumaan toisiinsa ja juttelemaan vapaamuotoisesti keskenään Zoomin välityksellä virtuaaliteehetkenomaisesti.

Kuka opettaa?

Kurssilla opettaa Anne Patrikainen, yksi Nirodhan pääohjaajista. Anne on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Parhaillaan hän viimeistelee Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat käyneet vipassana-meditaation peruskurssin ja/tai harjoittaneet mindfulness-tyyppistä meditaatiota jonkin aikaa. Meditaatiokokemus myös jostakin muusta meditaatioperinteestä kuin vipassanasta sopii pohjatiedoksi kurssille.

Kurssikerrat muodostavat tarkkaan mietityn kokonaisuuden, joten on erittäin suositeltavaa tulla paikalle joka kerta. Jos jollekin yksittäiselle viikolle tulee este, on mahdollista katsoa kurssikerran tallenne jälkikäteen osallistujille lähetettävän linkin kautta.

Miten pääsee mukaan? Paljonko maksaa?

Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän lomakkeen. Noin vuorokauden sisällä ilmoittautumisestasi saat ilmoittautumisjärjestelmältä lyhyen sähköpostin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan sähköpostiosoitteesi. Tätä vahvistusta seuraavien kymmenen päivän sisällä saat sähköpostiisi pidemmän kurssikirjeen. Jos sinun täytyy peruuttaa osallistumisesi, teethän sen hyvissä ajoin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Kurssin hinta on 5 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan kurssin järjestämisen käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla. Lähetämme tarvittavat tilitiedot ilmoittautuneille sähköpostitse.

Kurssin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Kurssikertojen lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Kurssia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Ystävällisin terveisin
Anne Patrikainen