Vaellusretriitti 2.–9.8.2024 Pöyrisjärven erämaassa, Saamenmaalla: Noon Baldwin ja Frances Hearnden

Buddha kannusti opetuksissaan yhä uudelleen oppilaitaan menemään metsiin ja erämaihin harjoittamaan. Tämä vaellusretriitti Saamenmaan kauniissa maisemissa tarjoaa meille harvinaislaatuisen tilaisuuden tutkia tietoista läsnäoloa, dharma-harjoitusta ja yksinkertaista elämistä luonnon keskellä.

Kuljemme metsissä ja avotuntureilla, rauhallisella erämaa-alueella, jossa harvoin kohtaa ketään. Suuri osa ajasta vietetään hiljaisuudessa. Päiviin mahtuu kävelyn ja muodollisen meditaatioharjoituksen lisäksi opetuspuheita, meditaatio-ohjeita, tilaa yhteiselle jakamiselle sekä aikaa myös yksin olemiselle. Opetus on englanninkielistä.

Retriitillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä retriitillä tapahtuu? Kenelle se sopii?

Vaellusretriitillä kuljemme pääosin poluttomia, vaihtelevia maastoja erämaassa ja yövymme jaetuissa teltoissa. Vaellusretriitillä yhdistyvät meditatiivinen läsnäolo toistemme ja ympäröivän luonnon kanssa. Toivomme retriitistä kannattelevaa, ravitsevaa ja maagista kokemusta meille kaikille.

Vaellusretriitille voit osallistua, jos sinulla on aiempaa kokemusta sekä meditaatiosta että vaeltamisesta. Hyvä peruskunto sekä riittävä terveydentila ovat vaadittuja. Huomioithan, että kyseessä on ennen kaikkea meditaatioretriitti, ei mikä tahansa vaellus.

Vaellamme Pöyrisjärven erämaa-alueella, Enontekiössä. Kuljemme rinkka selässä noin 5-10 km päivässä. Matkat eivät pääosin ole kovin pitkiä, mutta kannettavaa on paljon, koska rinkkoihin tulee kunkin omien varusteiden lisäksi myös mm. yhteisiä ruokia. Hiljainen meditatiivinen vaeltaminen raskaan kantamuksen kanssa tarjoaa omat haasteensa.

Kuka opettaa?

Noon Baldwin nauttii siitä, kuinka perinteiset luostarilliset ja avoimen hengellisyyden harjoitukset kohtaavat hänen sydämessään. Noonin vivahteikas elämänkokemus muodostaa hänessä elävän harjoituksen, jonka jakamisesta hän nauttii. Noonin tutkimuskenttiä ovat yhteyden luominen omaan uteliaisuuteemme ja energisyyteemme sekä henkisen harjoituksen kehollistuminen syvien kehoa maadoittavien meditaatioiden kautta. Hän on transsukupuolinen, kaksisieluinen ihminen.

Noon on entinen sirkus- ja katutaiteilija, joka jätti sirkuksen vuonna 2004 omistautuakseen henkiselle harjoitukselle. Hän on asunut dharmakeskuksissa Ranskassa ja Etelä-Afrikassa sekä Amaravati-luostarissa Englannissa. Noon perusti Ekuthuleni-retriittikeskuksen Sumedha Bagshawin kanssa vuonna 2012. Ekuthuleni on ekologinen, off-grid meditaatiokeskus Ranskan Pyreneiden juurella. Sen painotus on buddhalaisissa opetuksissa, meditaatiossa ja ekologisessa tietoisuudessa sekä näiden yhdistämisessä.

Noon on saanut päävaikutteensa Ajahn Chahn buddhalaisesta perinteestä, mutta hän on kiinnostunut kaikenlaisesta hengellisyydestä. Vuodesta 2008 alkaen hän on ollut Jaya Ashmoren (Open Dharma) opetuksessa retriittien, kurssien ja mentoroinnin kautta. Hän osallistui kaksivuotiseen ”Eugene Gendlin’s Way” -kurssiin London Focusing Institutessa ja sai sieltä ”Focusing Professionals Certification” -todistuksen vuonna 2023.

Noon meditaatiosta ja fokusoinnista: “Fokusointi tuo meditaatioon mukaan ilmaisun, ja kuunteleminen, jota toisen läsnäolo tukee, muuttaa meditatiivisen kokemuksemme.”

Frances Hearnden tulee eläväksi ja löytää yhteyttä joogan, luovuuden, kehollisen meditaation ja liikeharjoitusten kautta. Hän on osallistunut retriiteille ja tehnyt palvelutyötä niin avoimen hengellisyyden, buddhalaisuuden kuin muidenkin perinteiden konteksteissa. Hän on opettanut joogaa ja meditaatiota yli vuosikymmenen ajan. Koulutukseltaan hän on somaattisen liikkeen kouluttaja (Somatic Movement Educator with the school of Body-mind Centring) sekä hierontaterapeutti. Viime vuosien aikana hän on toiminut dharman parissa, viimeisimpänä tukien retriittiläisiä syrjäisessä tiibetinbuddhalaisessa keskuksessa Ranskan Pyreneillä, missä hän on perehtynyt Kagyu- ja Nyingma-perinteiden Vajrayana-harjoitteisiin.

Frances rakastaa kasvattaa ruokaa ja kukkia ja on työskennellyt puutarhurina kaikkina vuodenaikoina, pääosin Britanniassa, missä hän kasvoi. Hänen taustansa on taidehistoriassa, jota hän opetti yliopistossa useiden vuosien ajan. Hän nauttii suuresti maalaamisen, kirjoittamisen, tanssimisen ja laulamisen tuottamasta flow-tilasta. Oman 30-vuotisen joogaharjoituksensa sekä ekologisten, musiikillisten ja meditatiivisten tutkimusmatkojensa lisäksi hän on saanut opetusta vuodesta 2014 alkaen Open Dharman Jaya Ashmorelta, yhdistäen harjoitustaan syvän levon meditaatioon.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 290 € (sis. ALV 24%), mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Retriitille voi varata paikan maksamalla varausmaksun ja täyttämällä sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Elli Alasaari ellialasaari@gmail.com, +358 440 427 077

Marianne (Nella) Woodbury (ilmoittautumiset) retriitit2@nirodha.fi, puh (vain Whatsapp, Telegram & iMessage): +1 470 641 7056